Vesti
06.10.2022. 15:15
Beta

Srbislav Cvejić

Koliko ima posla za javne beležnike u Srbiji i šta najviše rade

sud
Izvor: Shutterstock

Javni beležnici obavili su više od 17,3 miliona pravnih poslova, od kada su pre osam godina otvorili prve javnobeležničke kancelarije u Srbiji, saopštio je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

On je konferenciji za novinare kazao da statistički podaci govore u prilog efikasnosti i kako je ocenio, značajnim rezultatima koji su postignuti, saopštila je ta komora.

"Od 17.382.072 pravnih poslova, najviše je overa potpisa i prepisa - 14.363.589, dok smo solemnizovali, odnosno overili i potvrdili, 1.638.945 isprava", rekao je Cvejić

Podsetio je da javni beležnici overavaju sve ugovore o prometu nepokretnosti, te dodao da su javni beležnici uradili i više od 90.000 javnobeležničkih potvrda.

Kazao je da danas radi 226 javnih beležnika, koji, kako je naveo, zapošljavaju 1.550 ljudi.

Ocenio je i da su javni beležnici postali važan deo pravosudnog sistema i najavio rad na jačanju javnog beležništva u Srbiji.

"Zahvaljujući Ministarstvu pravde, imamo savremen sistem, preko koga obavljamo veliki broj zadataka, vršimo uvide u brojne registre, a dostavljamo i isprave katastru nepokretnosti", rekao je Cvejić.

Rekao je da su javni beležnici uradili od 1. septembra 2014. do kraja avgusta ove godine ukupno 978.422 ostavinskih predmeta, čime su, kako je dodao, značajno rasteretili rad sudova.

"Komora je od početka rada vodila Registar testamenata, ali od nedavno imamo nov registar zaveštanja, koji će pored javnobeležničkih testamenata sadržati i testamente deponovane u sudovima", kazao je on.

Kazao je i da novi registar zaveštanja vodi Ministarstvo pravde, i da je deo procesa digitalizacije i umrežavanja pravosudnih organa.

"U tom procesu razvija se i registar punomoćja, vezan pre svega za punomoćja koja se overavaju u javnobeležničkim kancelarijama, a za poslove prometa nepokretnosti", kazao je on.

Ukazao je i na saradnju sa notarijatima starim i više stotina godina, te istakao notarijate Francuske i Nemačke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Serija "Branilac": Najintrigantniji sudski procesi u SFRJ
1

Druga sezona

04.10.2022. 23:15

Serija "Branilac": Najintrigantniji sudski procesi u SFRJ

Serija "Branilac“, čija će se druga sezona emitovati utorkom na RTS 1, rađena je prema istinitim slučajevima koje su opisali advokati Oliver Injac i Filota Fila u svojim knjigama, kao i po originalnim predmetima advokata Veljka Guberine i Tome File.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve