Vesti
02.12.2021. 13:28
Tanjug

Skupštini Srbije

Komemoracija Mrkonjiću: "Sine, samo guraj"

Milutin Mrkonjić, 2. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

U Skupštini Srbije održava se komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića. Komemoraciji prisustvuje porodica preminulog, kolege, prijatelji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik parlamenta Ivica Dačić...

"Mrkonjić je imao nešto izuzetno, drugačije, različito. Neverovatnu energiju i fantastičan šarm koji, ma koliko se neko trudio, niko od nas ne može da ima", rekao je Vučić na komemoraciji.

Prisetio je da su se, i kada bi se svađali, oštro prepirali, na kraju završili i rastajali sa osmesima, dodajući da je to bilo moguće samo u slučaju Mrkonjića.

"Mrkina ideja, i nekih pre njega, bila je Europolis. Ja sam to nazvao Beogradom na vodi, ali osigurali smo ono što je bio njegov san. Mrkonjić je počeo i obilaznicu oko Beograda", rekao je Vučić.

Predsednik je podelio da je kod njega divljenje izazivala Mrkonjićeva snaga i energija, čoveka koji je u teško vreme, posle agresije na našu zemlju, uradio mnogo na obnovi, jer je pitanje da li bi to bilo urađeno kasnije, da nije tada, 1999.godine.

"Danas, oni koji rade na gradilištima, od nas dobiju novac... Mrka je to radio bez para. Kako ih je privoleo, šta im je govorio, kada je pričao da treba da rade i grade, ali oni su gradili, po šest meseci ili godinu dana bez novca... ", rekao je Vučić ilustrujući Mrkonjićev karakter.

Rekao je i da se poslednjih godinu dana često savetovao sa njim, dodajući da je Mrkonjić trebalo da u "Otvorenom Balkanu" bude neka vrsta savetnka ministara koji bi se bavio infrastrukturom u celom regionu i odredio glavne pravce.

"Izazovao je kreativni zemljotres gde se pojavi, imao je snagu buldožera u želji da promeni svet. Jedan od retkih izuzetnih ljudi, čak i kada je samo hodao menjao je stvari, ne dajući da ostanu iste i deleći ljudima, poput leka, san da je sve moguće", rekao je Vučić.

"Noseći u sebi večni šarm Crvenog krsta, mangupluk beogradske kaldrme, Mrka je osvojio život i svakog koga bi sreo. Zato i danas ne mogu da kažem da je otišao i kao da mogu da čujem kako, kroz promukli glas, kaže - sine, samo guraj", rekao je Vučić.

Dodao je da će nastojati da se Mrkonjiću odužimo za sve što je uradio, te da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je započeo dobije ime po njemu, u nadi da će to svi prihvatiti iako je reč o iskrenom socijalisti.

KOMEMORACIJA, 2. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

“Milutin je bio i komunista i socijalista, i drug i gospodin, bio je najveći drug među gospodom, i najveći gospodin među drugovima. Sve je to bio, a iznad svega bio je graditelj ove zemlje”, rekao je lider Socijalističke partije Srbije i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

On je naveo da je Mrkonjić bio simbol najboljeg ove zemlje, ističući da je od 1971.godine kada je postao inženjer, život posvetio graditeljskoj misiji kao životnoj ideji i bio je najbolji u tome.

“Dostigao je vrh u svemu čime se bavio, bio je prvi generalni direktor CIP-a, član vlade, ministar, poslanik, potpredsednik skupštine. Znam da ga mesta nisu zanimala, osim kada je trebalo pomoći svojoj zemlji”, naveo je Dačić.

Projekti su, rekao je Dačić, bili život Milutina Mrkonjića i preko njih je našao sponu sa vremenom Aleksandra Vučića.

Ivica Dačić, 2. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

“U svojim najtežim danima posle bombardovanja, Srbija je imala Mrkonjića da komanduje obnovom. U svetu i danas ne mogu da shvate kako se jedna zemlja tako brzo obnovila”, rekao je Dačić i dodao da je samo to uradio zaslužio je da ga pamte.

“U ime nas koji ćemo ga zauvek pamtiti, u ime socijalista i porodice i njegovih najmilijih, u ime cele Srbije želim da našem Mrki još jednom kažem ogromno hvala za sve što je uradio za svoju zemlju i narod”, rekao je Dačić.

Mrkonjić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, uz zvuke pesme o njegovoj Čuburi i majci, dodao je Dačić.

“Otišla je jedna legenda, ali uspomena na čoveka živi dok traje sećanje”, istakao je Dačić.

KOMEMORACIJA, 2. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mrkonjić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana
Milutin Mrkonjić

Počasni predsednik SPSa

29.11.2021. 13:50

Mrkonjić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić istakao je da se socijalisti ponose nedavno preminulim, počasnim predsednikom te stranke, Milutinom Mrkonjićem, koji je, kako je rekao, bio ne samo političar, već i pravi socijalista, levičar, patriota, inženjer, šmeker.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve