Vesti
06.10.2021. 16:56
Tanjug

U skladu sa Direktivom EU

Komunalci će meriti buku u kafićima, restoranima...

buka
Izvor: Shutterstock

Predlogom zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, prenose se ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju, rečeno je u raspravi o tom predlogu zakona u Skupštini Srbije.

Poslanici vladajuće koalicije su najavili podršku tom zakonu i ocenili da pokazuje da je zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Gojko Palalić rekao je da je osnovni cilj zakona usklađivanje sa Direktivom EU iz 2002.godine. On je objasnio da se po sadašnjem zakonu, ukoliko bi građanin prijavio buku, na teren bi, po pravilu, izašla inspekcija. Ta inspekcija da bi konstatovala nivo buke bi, kaže, morala da pozove kompaniju koja se bavi merenjem buke.

"Kada je u pitanju buka iz ugostiteljskih objekata, novim predlogom zakona će svaki komunalni milicionar biti ovlašćen da reaguje na licu mesta, jer će imati taj uređaj za merenje nivoa buke, takozvani fonometar, i moći će da upozorava, ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad objekta”, objasnio je Palalić.

Ocenio je da predlog zakona predstavlja poziv vlasnicima ugostiteljskih objekata da ulože novac u mere zvučne zaštite.

Poslanik SVM Arpad Fremond rekao je da će ta poslanička grupa glasati za predlog zakona, jer se tiče zdravlja stanovništva. "Buka uzrokuje ozbiljne zdravstvene problem i psihičke poremećaje i invaliditet uzrokovan slušnim problemima, ali istovremeno buka znači da su određeni prostori manje atraktivni za investiciona ulaganja i turizam", rekao je Fremond.

On je podsetio da Evropska komisija tretira pitanje buke kao pitanje ozbiljnog ekološkog problema koji višestruko ugrožava ljudsko zdravlje i predstavlja jedan od najvećih zagađivača životne okoline.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve