Vesti
01.09.2019. 15:50
R.E./Tanjug

KONAČNA ODLUKA: Dveri i S SP bojkotuju parlamentarne izbore

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa donela je danas odluku da bojkotuje naredne parlamentarne izbore.

Ðilas je na početku sednice, koji je bio otvoren za javnost, rekao da odluka o bojkotu nije odluka o tome da li izaći na izbore ili ne, o broju mandata ili finansijama koje stranke dobijaju ulaskom u skupštinu, već odluka o otporu "zarobljenoj državi".

"Apelujem na vas da se od danas trudimo da ne obraćamo pažnju na to što oni pričaju i da pričamo ono u šta verujemo i kako ova zemlja može da izgleda", rekao je Ðilas i dodao da samo tako, po njegovom mišljenju, mogu da se suprostave aktuelnoj vlasti.

"Ako ostanemo na njihovom terenu, u blatu, oni će nas pobeđivati", kaže Ðilas.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

On je rekao da su članovi S SP oni koji veruju u EU i da su zbog toga pogođeni nekim porukama koje stižu iz te zajednice.

Građanima, i međunarodnoj zajednici i Evropi, kaže Ðilas, šalju zato istu poruku - da će se za Srbiju kako je oni vide izboriti sami i da nikom ništa neće dugovati, a kad dođu na vlast, ulagaće u ljude, povećati plate, vratiti u državno vlasništvo rudna i šumska bogastva, "pokrenuti Srbiju"...

Predlog o tehničkoj vladi samo signal

Istog stava je i predsednik Dveri, Boško Obradović koji je izjavio da ta stranka neće promeniti odluku o bojkotu izbora, a da formiranje predizborne prelazne, tehničke Vlade, koju su izneli kao ideju, trenutno uopšte nije aktuelno, jer vlast ne želi da ispuni nijedan zahtev opozicije i stručnog tima protesta.

Povezane vesti - VUČIĆ: Dok sam ja živ,samo narod odlučuje ko će biti na vlast

On kaže, kako je saopšteno, da Dveri sada pominju temu prelazne Vlade kako bi unapred signalizirali da, ako dođe do pokušaja vlasti da u poslednji čas ponudi neke ustupke pred izbore, Dveri na to neće pristati.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Da bi uopšte došlo do novih izbora, smatra Obradović, mora najpre doći do sporazuma vlasti i opozicije o slobodi medija i fer i poštenih izborima, a da bismo imali garancije za sprovođenje jednog takvog sporazuma mora biti formirana upravo prelazna, tehnička vlada sa ko-ministrima iz redova opozicije koji bi kontrolisali taj proces.

Obradović je istakao i da ideja Dveri o prelaznoj, tehničkoj Vladi nema nikakve veze sa predlogom LDP-a, čiji je lider Čedomir Jovanović rekao da vlast i opozicija moraju da pokažu ozbiljnost i izbegnu bojkot izbora dela opozicije, a da je jedan od načina za to formiranje prelazne predizborne vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve