Vesti
14.04.2020. 17:55
Tanjug

Kongresmen od Pompea traži sankcije za Srbiju zbog Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kongresmen i albanski lobista Eliot Engel zatražio je od državnog sekretara Majka Pompea, zajedno sa kolegom iz redova demokrata Bobom Menendezom, da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza ruskog oružja, piše Glas Amerike u tekstu sa naslovom "Engel i Menendez pitaju administraciju zbog čega nema sankcija prema Srbiji?".

Engel je sličan stav izneo, kako navodi Glas Amerike, i u saopštenju objavljenom 27. marta.

Saopštenje je verovatno promaklo javnosti s obzirom da je objavljeno u jeku pandemije korona virusa.

U pismu upućenom Pompeu, Engel i njegov kolega iz redova demokrata, podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova u isto vreme kada je pozvao Kosovo da ukine takse, navodi Glas Amerike.

Pročitajte još: Fabrici - Srbija ide ka EU i to se ne menja

"Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao, dok je pojačan pritisak na Kosovo", konstatuju američki zakonodavci.

"Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini" odigrava se, kako navode, u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja.

"Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016", navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

Kongresmeni upozoravaju da pristup "teške ruke", koji administracija primenjujuje prema Kosovu "nepravedno kažnjava novu vladu zemlje", dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno.

Oni istovremeno smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta.

Predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja i senator Menendez, najviše rangirani demokrata u istom odboru u Senatu, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta Kosova i Srbije na način koji je, kako navode, uravnotežen i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom, navodi Glas Amerike na srpskom jeziku.

"Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije - koje su sada ukinute - pre svega naudile Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi", napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve