Vesti
15.04.2022. 14:49
Beta

Dželjal Svečlja

Kosovo: Hoće li se naći rešenje za registarske tablice?

kosovo
Izvor: Shutterstock

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečlja izjavio je da Policija Kosova ima planove kako da postupi "u svakoj situaciji" po pitanju "međusobnog priznanja" registarskih tablica sa Srbijom.

Svečlja je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini kazao da je optimista da će u Briselu "delegacije Kosova i Srbije postići dogovor o registarskim tablicama".

"Naša grupa eksperata otputovala je u Brisel na novu rundu razgovora da nađemo rešenje ili postignemo dogovor o međusobnom priznavanju registarskih tablica. Optimista sam da će dogovor biti postignut, postoji vrlo konstruktivan stav posrednika", rekao je ministar.
 

Sporazum o slobodi kretanja, koji reguliše pitanje upotrebe registarskih tablica, postignut je 2011, a finalizovan je 2016.

Po odredbama sporazuma, statusno neutralne registarske tablice KS važile su pet godina, do septembra 2021, kada je Kosovo uspostavilo reciprocitet u njihovoj upotrebi.

Posle te odluke, Srbi sa severa Kosova su skoro 14 dana blokirali prelaze Jarinje i Brnjak a tenzije su rešene pošto su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor u Briselu kojim je određen rok od šest meseci za pronalaženje trajnog rešenja za registarske tablice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čuvar pregovora u zimskom periodu
Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak

11.04.2022. 14:15

Čuvar pregovora u zimskom periodu

Kada je pre dve godine imenovan za specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka smo ukratko predstavili kao evropskog čoveka za sve.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve