Vesti
12.04.2023. 18:20
Mihailo Paunović

Veličanje OVK na Kosovu

Tači vs Kurti – drugi čin

kurti, osmani, kosovo 12.4.2023
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Kada se Ramuš Haradinaj, aprila 2017. godine, nakon odluke suda u Kolmaru da se ne izruči Srbiji nakon što je uhapšen na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu tokom rata 1999, vratio u Prištinu, kosovski Albanci su to smatrali velikom pobedom, odnosno novim porazom Srbije.

Iako tadašnja vlast sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom na čelu nije prosula crveni tepih ispred njega, kao što je uradila 2012. godine, Haradinaja je, kao heroja, običan svet u velikom broju dočekao na trgu u Prištini.

Masa je reči lidera Alijanse za budućnost Kosova ispraćala aplauzima i skandiranjem njegovog imena i OVK, a skup je završen velikim vatrometom.

Nešto slično viđeno je u nedelju 2. aprila ove godine, samo nije bilo vatrometa.

"OVK, OVK“… ponovo se čulo ulicama Prištine. Umesto transparenata sa likom Ramuša Haradinaja, nekoliko hiljada građana okupljenih u "maršu za pravdu“ nosilo je parole sa likom Tačija i Veseljija. Povod za ovo okupljanje bio je početak suđenja za ratne zločine protiv čovečnosti u Hagu Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Baš kao i pre šest godina, kosovski Albanci ponovo slave svoje heroje iz OVK.

Kada se Haradinaj, nakon kratkog odsustva, vratio u Prištinu 2017. godine, mnogi politički analitičari su, u tom trenutku, njegov povratak ocenjivali kao trenutak koji bi mogao da promeni tok nekih narednih događaja na Kosovu. Da će njegova popularnost, a samim tim i njegove partije, vrtoglavo da raste i da ne bi trebalo da čudi ukoliko postigne zapažen rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima koji su u to vreme čekali Kosovo. Tako je i bilo. Haradinaj je na krilima popularnosti koju je stekao nakon hapšenja na aerodromu u Bazelu, na putu ka Francuskoj, iste godine postao novi premijer Kosova.

Pošto situacije iz aprila 2017. i 2023. po mnogo čemu podsećaju jedna na drugu, postavlja se pitanje ko bi od političara na Kosovu mogao da profitira od haškog procesa koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih visokorangiranih pripadnika OVK.

Da li je uopšte moguće povući paralelu između slučaja Haradinaj i Tači, pitali smo kosovskog analitičara Nedžmedina Spahijua.

Sagovornik "Ekspresa“ ističe da je to moguće samo u jednom slučaju.

"Ukoliko bi Hašim Tači bio brzo pušten iz zatvora, onda da. Međutim, kako je najavljeno, suđenje će trajati bar tri godine, što je suviše vremena. U tom slučaju, ukoliko suđenje bude trajalo koliko je predviđeno, Tači će propustiti naredne izbore. Čak i da bude oslobođen optužbi, neće stići da učestvuje na izborima“, kaže Spahiju.

Politička scena Kosova delimično se promenila od pomenute 2017. godine. Aljbin Kurti je premijer, Vjosa Osmani predsednica, a Ramuš Haradinaj predstavlja njihovu najveću opoziciju. Može li Haradinaj novo haško suđenje, koje ovaj put nema direktne veze sa njim, da iskoristi da povrati makar deo stare popularnosti koja je vremenom izbledela među biračima.

"Haradinaj bi mogao da iskoristi ovu situaciju zarad sopstvene popularnosti, posebno ukoliko PDK (Demokratska partija Kosova) u narednom periodu oslabi time što će joj biti narušen imidž. Haradinaj bi mogao da profitira od toga budući da dolazi iz istog miljea, odnosno istog profila političke partije kao što je PDK“, smatra sagovornik "Ekspresa“.

Da će Demokratska partija Kosova pokušati na osnovu ove situacije da dođe do srca određenog broja glasača, najavljeno je već nedavno održanim skupom u Prištini, dan uoči početka haškog suđenja.

Tada je sa govornice mogao da se čuje govor Memlija Krasnićija, predsednika Demokratske partije Kosova.

"Rat našeg naroda za slobodu nije bio samo sukob vojski, nego rat slobode i tiranije pravde i nepravde, nade i razočaranja. Mi smo bili na strani slobode, pravde i nade. Zato danas zahtevamo pravdu jer za bezbrojne zločine koje su srpski kriminalci počinili nad našim građanima niko nije odgovarao. (…) Danas smo ovde, više desetina hiljada, s ponosom marširamo za one koji su nekada marširali prema slobodi. Marširamo i zahtevamo pravdu za one koji će se sutra suočiti sa sudskim procesom u kojem nisu zbog svojih imena, već zbog svoje slavne epohe koju predstavljaju“, rekao je, između ostalog, Memlija.

Nedžmedin Spahiju smatra da ako neko od političkih partija i bude profitirao od ovog haškog suđenja, onda će to u najvećoj meri biti Demokratski savez Kosova (LDK).

"Kako suđenje bude odmicalo i kako bude dolazilo do svedočenja, tako će LDK profitirati, budući da je ta stranka bila žrtva tih političkih čišćenja“, kaže Spahiju za naš list, dok na pitanje kako bi novonastala situacija mogla da se odrazi na popularnost Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, odgovara:

"Ne treba zaboraviti da je Osmanijeva proizašla iz LDK (Demokratskog saveza Kosova), iako više nije u toj partiji. Tako da bismo mogli da kažemo da njoj lično ova situacija odgovara. S druge strane, Kurti je sada u koaliciji sa Osmanijevom pa njega ova situacija stavlja između dve vatre. U tom smislu postoji bojazan da bi Kurti mogao da izgubi deo podrške ukoliko bi popularnost LDK (Demokratskog saveza Kosova) rasla.“

Da bi suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju moglo da stvori novi politički poredak na Kosovu, najavio je pomenuti "marš za pravdu“ koji je organizovan u znak podrške bivšim vođama OVK optuženim za ratne zločine.

Bio je to još jedan dokaz da OVK među kosovskim Albancima i dalje ima svoje pristalice i ljude koji slave njihova imena, što je moglo da se zaključi i na osnovu izjava okupljenih.

"To je istorijska nepravda koja se čini našem narodu. Mi smo uz naše borce i oslobodioce. Danas smo izašli da dokažemo svetu da stojimo iza našeg svetog oslobodilačkog rata i naših istorijskih lidera koji su u Hagu“, rekao je Bekim Jupa, meštanin Đakovice, za Radio Slobodna Evropa.

Ipak, prema rečima sagovornika "Ekspresa“, skup koji je nedavno održan u Prištini nije prava slika toga kako je haško suđenje dočekano u kosovskoj javnosti. Na pitanje koliki je odjek u kosovskoj javnosti imao početak suđenja bivšim vođama OVK, Spahiju odgovora – "ništa naročito“.

"Narod je podeljen oko toga, u zavisnosti čija je pristalica.“

Kako će se okončati suđenje u Hagu – teško je prognozirati. Gotovo je sigurno da Hašim Tači i Kadri Veselji neće učestvovati na sledećim izborima na Kosovu, a kako će njihov boravak u Hagu uticati na popularnost partija iz kojih dolaze ostaje da vidimo. Ono što je zanimljivo zamisliti jeste da li bi Aljbin Kurti i Vjosa Osmani raširili crveni tepih ispred Tačija i Veseljija, u slučaju njihovog povratka, kako je Tači pre 11 godina dočekao Haradinaja na aerodromu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tači i Veselji u leto 1998. lično odveli dvojicu od 102 ubijena pritvorenika"
1

Tužilac

03.04.2023. 17:29

"Tači i Veselji u leto 1998. lično odveli dvojicu od 102 ubijena pritvorenika"

Tužioci na haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, precizirali su da je OVK 1998-99, nezakonito lišila slobode i zlostavljala "na stotine" osoba i ubila "najmanje 102 lica".
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve