Vesti
28.05.2019. 17:52
R. E./Kossev

KOSOVSKA POLICIJA: Silom smo uklonili barikade i pretresli kuće

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U današnjoj akciji Kosovske policije uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika, saopštila je na današnjoj konferenciji za štampu izvršna direktorica PIK-a, Miradije Keljmendi (Miradije Kelmendi), prenosi  portal Kossev.

„Tokom pretresa zaplenjeno je oružje, tehnička oprema i novac“, izjavila je Keljmendi, ističući da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

Ona je naglasila da je pripadnicima Kosovske policije odreženo zadržavanje do 48 sati i da su oni suspendovani sa dužnosti.

"Silom smo ukolonili barikade"

Direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj saopštio je da je današnja akcija hapšenja pripadnika Kosovske policije sprovedena uspešno, uprkos, kako je rekao, otporu u Zubinom Potoku. Izjavio je i da je ova akcija brzo pripljemljena, ali da je detaljno bila isplanirana.

"Akcija je počela od šest časova ujutro. Operacija je tekla normalno, bez prepreka, ali je bilo dosta problema u Zubinom Potoku, jer smo na početku akcije naišli na zasedu, pucnjavu na policiju, gde smo imali lakše povređenog policajca. Istim metkom pogođen je još jedan policajac, ali je brzina amortizovana i nije uspeo da ga probije", rekao je Ćaljaj.

Povezane vesti – Osvanuo i snimak hapšenja Srba na Severu Kosova.

Ćaljaj je izjavio da su zbog ovih okolnosti i "oružanog otpora" angažovane i druge jedinice koje su počele da uklanjaju barikade "silom i uspele su da pretraže kuće i planirane lokacije".

"Mogu da kažem da smo imali još tri povređena zvaničnika, ali ne vatrenim oružjem, već prilikom uklanjanja barikada. Imamo šest povređenih građana koji su bili na barikadama", rekao je direktor policije.

On je rekao da je nekoliko građana uhapšeno i da je operacija uprkos otporu u Zubinom Potoku sprovedena sa velikim uspehom.

Povezane vesti – ROSU je oklopnim vozilom rušila barikade.

"Nema ozbiljnih povreda. U zonama napada pronašli smo 11 komada vatrenog oružja i neke telefone", naglasio je Ćaljaj.

Govoreći o ruskom državljaninu uhapšenom tokom današnje akcije na Severu, Ćaljaj je rekao da je "u pokušaju da se uklone barikade, tu bio automobil UN-a u kojem se nalazio i zvaničnik UN-a i lokalni zvaničnik koji je radi u UN-u.

"Uhapšeni su kao učesnici na barikadama", izjavio je generalni direktor policije.

Pripreme još od aprila

Tim povodom se oglasio i specijalni tužilac Sulj Hodža koji je naveo da su procesne radnje za ovu operaciju počele još u aprilu prošle godine. On je rekao da su u tom periodu saslušani brojni svedoci.

"Specijalno tužilaštvo na Kosovu počelo je procesne radnje od aprila prošle godine, protiv nekih osoba koje se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, organizovani kriminal, krijumčarenje robe, uzimanje i davanje mita itd. Tokom ovog perioda, u saradnji sa inspektorima PIK-a i policije, sprovedene su mnoge procesne radnje. Mi smo dobili nalog od Osnovnog suda i na osnovu njega inspektori su preduzeli radnje na terenu", poručio je Hodža, dodajući da je nakon skoro godinu dana istrage, tužilaštvo podnelo zahtev Osnovnom sudu u Prištini za pretres kuća i lokala osumnjičenih.

"Imamo uhapšene starešine policije, policajce, među kojima ima pripadnika srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Među osumnjičenima ima i građana, ne samo službenika, koji se sumnjiče za krijumčarenje robe i slične prekršaje", rekao je Hodža.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve