Vesti
21.10.2019. 15:10
Kossovo online

KOSOVSKI MEDIJI: Takse su samo pogoršale standard stanovništva na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je kosovska vlada uvela pre gotovo godinu dana, osiromašile su potrošačku korpu žitelja Kosova, piše Koha, a prenosi Kosovo online.

"Za osnovne životne namirnice, poput mleka, sira, jaja, šećera, voća i povrća potrošači su izdvojili oko 2,4 procenta više nego u septembru prošle godine" navodi list.

Pozivajući se na navode stručnjaka za ekonomska pitanja, životni standard stanovništva se zbog taksi pogoršao a lokalni proizvođači nisu uspeli da pokriju manjak ostale robe na tržištu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

I dok odlazeća vlada smatra da su takes proizvele pozitivne efekte, procena međunarodnih izveštaja je da su cene imale negativan uticaj.

Dve pobedničke stranke na izborima na Kosovu, Pokret Smoopredeljenja i Demokratski savez Kosova, najavile su da će formiranjem nove vlade porez biti zamenjen potpunim reciprocitetom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Povezane vesti -  Kurti protiv ukidanja taksi, a razmenu teritorija nazvao nesrećnom idejom

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je da je tokom jula došlo do porasta inflacije koja je dostigla 3,1 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku (KAS) za septembar, potrošačke cene porasle su za 0,6 posto za povrće, kafu, čaj i kakao za 1,4 posto, odeću za 0,9 posto, struju, gas i ostala goriva za 1,2 posto, pribor za jelo i posuđe za 1,4 posto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve