Vesti
12.11.2021. 07:05
Marko R. Petrović

100 miliona dolara

Kosovski vojni budžet duplo veći: Zašto se Priština naoružava?

Vojska, Kosovo 11.11.2021.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Uvećanje kosovskog vojnog budžeta gotovo za polovinu, sa oko 70 na 100 miliona dolara, koliko god bilo skromno, ukazuje na ozbiljnu nameru Prištine da se posveti izgradnji oružanih snaga.

One, svakako, ne bi bile dorasle nekom ozbiljnijem sukobu širih razmera. U perspektivi bi, međutim, mogle da predstavljaju ozbiljnu snagu za "unutrašnju upotrebu“.

Sigurno je, takođe, da će snabdevanje i opremanje Kosovskih bezbednosnih snaga, koje se ubrzano transformišu u kosovsku vojsku, biti pod kontrolom međunarodnih faktora.

Tačnije, prištinske vlasti moći će da nabave za svoju vojsku samo ono što im bude dozvoljeno da nabave i u količinama za koje neko proceni da su im dovoljne.

Vlade Radulović, beogradski predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, kaže za "Ekspres“ kako se može pretpostaviti i da sve nabavke neće biti realizovane klasičnom kupovinom. Dobar deo će, naime, na Kosovo stići u vidu donacija ili nabavki po povlašćenim cenama.

A to znači upravo da će i asortiman opreme i naoružanja koji će biti dopremljen na Kosovo zavisiti pre svega od volje donatora/prodavaca.

"Namere Prištine kreću se, pre svega, u dva pravca. Prvi se odnosi na nabavku zaštitne balističke opreme i streljačkog naoružanja. Deo toga odnosi se, verovatno, i na teške mitraljeze. Drugi segment odnosi se na ono što oni najavljuju već dve godine, a to je nabavka minobacača različitih kalibara, lakih prenosnih protivvazduhoplovnih sistema namenjenih za borbu protiv bespilotnih letelica, helikoptera i niskoletećih aviona, kao i opremanje lakim protivoklopnim sistemima“, kaže Radulović.

Kosovske bezbednosne snage su, inače, već u više navrata dobijale donacije iz inostranstva. Glavni donatori su Turska i Sjedinjene Američke Države, dok je ponešto stizalo i iz Nemačke, Velike Britanije i Italije.

Iz Turske su, na primer, u više etapa stizala oklopna vozila "Otokar“ tipa "kobra“. U naoružanju Kosovskih bezbednosnih snaga ih je trenutno 84.

Letos im je predata i američka donacija od 55 oklopnih vozila M-1117 ASV "gardijan“, čime je nastavljena pomoć SAD koje su pre tri godine KBS-u poklonile i 24 vozila "hamvi“.

Pre nešto više od mesec dana stigla je najava da će se u rukama pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga naći i naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje. To je izjavio kosovski ministar odbrane Armend Mehaj nakon sastanka s hrvatskim kolegom Mariom Banožićem.

Vlade Radulović, međutim, ocenjuje da bi tu pre mogla da bude reč o nekim sredstvima koja bi hrvatska vojska želela da otpiše kao neperspektivna i nepotrebna, te bi kao takva bila prodata ili donirana Kosovskim bezbednosnim snagama.

"To bi pre svega moglo da bude neko streljačko naoružanje i eventualno neka višenamenska oklopna vozila“, kaže Radulović za "Ekspres“.

On istovremeno upozorava na nešto što teško može da bude koincidencija.

"Srbija mora pomno da prati poteze Prištine u tom smislu i da ih ima u vidu prilikom planiranja razvoja svojih snaga. Samo treba pratiti šta se dešava na terenu. Mi modernizujemo ratno vazduhoplovstvo, oni nabavljaju lake prenosne raketne sisteme PVO. Mi jačamo oklopnu komponentu, oni kupuju protivoklopne sisteme. Obuka njihovih kadrova uveliko traje, a uz sve to iz godine u godinu beleži se povećanje broja regruta“, upozorava Radulović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sukobi na Kosovu - predizborni ritual Prištine
Kosovo 15.10.2021.

Zastrašivanje Srba

16.10.2021. 07:35

Sukobi na Kosovu - predizborni ritual Prištine

Baš kao i pred vanredne izbore u Severnoj Mitrovici novembra 2020. godine, specijalne jedinice kosovske policije upale su pred nedeljne lokalne izbore na nekoliko lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve