Vesti
12.06.2022. 13:34
Beta

Kosovo

Kurti i Osmani ponovo optužili Srbiju za genocid

Osmani i Kurti
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani su još jednom optužili Srbiju da je počinila genocid na Kosovu 1999. godine, te najavili da će da traže pravdu za sve žrtve.

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti obeležavaju Dan oslobođenja – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Najviši kosovski zvaničnici odali su počast Ibrahimu Rugovi i aktivisti Ademu Demaćiju, a potom posetili i kompleks posvećen Ademu Jašariju u Prekazu.

"Ovaj dan simbolizuje mnogo toga za sve naše građane, sav narod Kosova koji je decenijama bio ugnjetavan od strane genocidnog režima Miloševića", ocenila je Osmani, prenosi KosSev pisanje prištinskih medija.
 

Kurti je kazao da se Kosovo seća onih koji su doprineli oslobođenju, miru i slobodi, te ujedno, kao i Osmani, optužio Srbiju za genocid.

"Ibrahim Rugova je dao veliki doprinos Kosovu i internacionalizaciji albanskog i kosovskog pitanja, a tokom divlje okupacije od strane Miloševićevog aparthejda, koja je kulminirala genocidom nad našim narodom", poručio je Kurti.
 

Na današnji dan, pre 22. godine, ušle su prve NATO trupe na tadašnju teritoriju Savezne Republike Jugoslavije. Ulasku trupa kojima je mandat dat na osnovu Rezolucije 1244, prethodilo je potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, tri dana ranije, koji je označio kraj NATO bombardovanja SRJ.

Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora.

Srbi se ovog dana sećaju kao dana povlačenja srpskih snaga koje je pratilo i oko dve trećine srpskog stanovništva, najviše iz Metohije i intenziviranja etnički motivisanih zločina protiv stanovništva koje je ostalo. Većina se nije više vratila u svoje kuće, a od dolaska Kfora na Kosovu je ubijeno više od 1.000 Srba. Za te zločine niko nije odgovarao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi non pejper? Albanija lobira za prijem Kosova u SE
kosovo

Komitet ministara

04.06.2022. 12:55

Novi non pejper? Albanija lobira za prijem Kosova u SE

Predstavnici Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara SE non-pejper o Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, saznaje Kosovo onlajn.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve