Vesti
13.05.2024. 17:00
Mihailo Paunović

Kosovo

Kurti je najjači adut Srbije

Albin Kurti 13. 5. 2024.
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Prošlost nas je naučila da većini političkih “oluja“ koje se tiču Beograda i Prištine prethodi pisanje “Albanijan posta“, odnosno njegovo pozivanje na diplomatske izvore. U kom pravcu će vetar duvati zavisi od slučaja do slučaja...

Srećom po Srbiju, ovaj šiba direktno u lice Aljbina Kurtija.

Kada je početkom ove nedelje, pozivajući se upravo na diplomatske izvore, navedeni portal saopštio da je Francuska od članica Saveta Evrope zatražila odlaganje odluke o članstvu Kosova jer nije preduzela nijedan korak u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština, postalo je jasno da se nešto sprema.

“Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila notu zemljama članicama Saveta Evrope tražeći odlaganje odluke o Kosovu“, naveo je “Albanijan post“ i dodao da se očekuje da ambasadori zemalja članica SE pitanje članstva Kosova ne uvrste na dnevni red sastanka ministara u maju.

Ono što je takođe značajno, a čega se “Albanijan post“ u tekstu dotakao jeste da je Nemačka kao najveći saveznik Kosova u Evropi konačno zauzela stav kad je reč o radu Kurtijeve vlade i da je on sada takav da Priština mora da preduzme konkretne korake kada se radi o ZSO da bi dobilo članstvo u SE.

Nije prošlo mnogo i dobili smo odgovor na to koliko su pisanja “Albanijan posta“ tačna.

“Kosovo za sada nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara“, navela je portparolka Saveta Evrope Estel Štajner.

Da Kosovo nije bila tema sastanka ambasadora zemalja članica Saveta Evrope, i da još uvek nije uvršćeno na dnevni red predstojećeg sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope (makar u trenutku pisanja teksta) saopštila je i poslanica DSK Rijana Musljiu-Šoši koja je na svom Fejsbuk profilu napisala da će se sastanak ambasadora nastaviti 14. maja, što će biti još jedna šansa za Kosovo.

“Kosovo, danas nije uspelo da bude tema na sastanku ambasadora koji pripremaju dnevni red za sednicu Komiteta ministara 16. i 17. maja. Ovaj sastanak nastaviće se u utorak, 14. maja, ali narednih dana proces postaje sve teži, mogućnosti ponestaju. To će biti još jedna šansa za Kosovo, ali…“, napisala je Musljiu-Šoši.

Odgovor na pitanje da li bi Kosovo moglo da iskoristi drugu šansu pred odlučujući sastanak ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica Saveta Evrope 17. maja, možda nam je dao ni manje ni više nego Aljbin Kurti.

Kurti je na sednici vlade u Prištini istakao da se Kosovo suočava sa “novim uslovima koji nemaju veze sa članstvom u Savetu Evrope“.

Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu“, rekao je Kurti.

Kurti je u svom demagoškom obraćanju zaboravio da istakne jednu bitnu stvar, a to je formiranje Zajednice srpskih opština nije nikakvo uslovljavanje, već obaveza na koju se po Briselskom sporazumu Priština obavezala još pre 11 godina, a na koju on i Evropska unija žmure već više od decenije.  

Kada je Dora Bakojani preporučila Komitetu ministara SE da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u ovu organizaciju, delovalo je da je stvar gotova i da je Priština jednom nogom već u SE. Međutim, kao i nebrojano mnogo puta, ponovo se desio faktor Kurti… Ne mogu Srbiji toliko da budu vezane ruke koliko Kurtijeva politika može da bude samoubilačka po Prištinu.

Kurti može građanima Kosova u nedogled da prodaje priču da je ZSO kamen spoticanja za ulazak u SE, ali istina je samo jedna ‒ jedina omča oko vrata svima koji žive na Kosovu jeste on.

Da bi Kosovo moglo da ostane bez potrebnih glasova za prijem nagovestio je i Gabrijel Eskobar…

Odlazeći zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, istakao je na onlajn konferenciji za medije a u vezi navoda da Kosovo sledeće sedmice neće postati članica Saveta Evrope, da SAD nemaju glas u toj organizaciji, ali da zna da postoji zabrinutost među pojedinim članicama jer su pitanje ZSO I neki drugi zahtevi više puta ponovljeni u poslednje tri godine.

“Ponavljamo tri godine zahtev za ZSO i neke druge zahteve u vezi sa pravima srpske manjine, koji nisu ispunjeni. To rađa zabrinutost zbog koje Kosovo možda neće dobiti glas“, dodao je Eskobar.

Da li će Kosovo postati deo Saveta Evrope znaćemo već 17. maja... Ukoliko članstvo Kosova ne bude na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, biće to još jedna propuštena šansa za Prištinu za koju će biti kriv isključivo jedan čovek.

Kurti neće moći da se žali na uslovljavanje i podelu karata jer su mu zapadne države na tacni pružile priliku koju Priština ni po čemu nije zaslužila.

Podsećanja radi, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem Kosova u SE iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja su se prvobitno zahtevala od Prištine. Posle osam godina Manastiru Visoki Dečani vraćeno je zemljište nakon što je Ustavni sud presudio da ono mora biti upisano u katastar kao imovina manastira, dok formiranje ZSO i rešavanje pitanja eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi i dalje čekaju milost jednog čoveka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve