Vesti
09.02.2024. 07:52
Beta

Savet bezbednosti UN

Kurti: "Obični Srbi ne mrze evro"

kosovo, 9. 2. 2024.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da nema ništa protiv Srba i da će nastojati da ih detaljno informiše o odluci da se dinar više ne koristi kao sredstvo plaćanja na Kosovu.

Tokom rasprave na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Kurti je rekao da će u narednih mesec dana, koliko traje prelazni period do primene odluke o ukidanju dinara kao sredstva plaćanja, ponuditi više informacija i da će više komunicirati sa kosovskim Srbima o tom pitanju.

"Dinar na Kosovu nije zabranjen, građani Srbi mogu da zadrže dinar, ali je evro jedino sredstvo plaćanja. Dali smo toliko subvencija, socijalne pomoći, grantova za obrazovanje i zdravstvo opštinama sa srpskom većinom, i svi su prihvatili evre bez problema. Nijedan kosovski Srbin nije rekao da ne prihvata ta sredstva jer su u evrima. U Crnoj Gori oko četvrtine stanovništva se izjašnjava kao Srbi i oni imaju evro kao valutu. Obični Srbi ne mrze evro", kazao je Kurti.

Naveo je da će u narednih mesec dana "raditi" sa Srbima kako bi ih upoznao sa novim propisima, prema kojima je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

"Govoriću na srpskom da me bolje razumeju. Mi koji smo bili pod okupacijom Srbije, znamo srpski jezik, a oni naš jezik nisu naučili. Govoriću na srpskom, nemam ništa protiv Srba, imam srpske prijatelje, imam Srbina ministra u vladi, moja stranka je tajnim glasanjem izabrala zamenika ombudsmana iz srpskog naroda", kazao je Kurti.

Dodao je da veruje da su zločinci samo pojedinci i da etnička zajednica ne može da bude zločinačka.

Obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je rekao da je kritikovan zbog jednostranih poteza, a da za bilateralne Beograd treba da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, sa kojim su se dva lidera usmeno saglasila u februaru 2023. godine.

"Imamo dogovor, ali da ne bi došlo do njegovog kršenja i da bismo ga sproveli u potpunosti, poručujem da preduzmemo bilateralnu 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve