Vesti
23.02.2023. 19:53
Beta

Vljora Čitaku

"Kurti u ponedeljak potpisuje sporazum o prekidu vatre"

Kosovo
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku izjavila je da će premijer Aljbin Kurti na sastanku u Briselu u ponedeljak potpisati sporazum sa Srbijom, prema francusko-nemačkom planu, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Uoči sastanka Kurtijaa sa predsdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Čitaku je na Fejsbuku napisala da francusko-nemački plan "nije pao s neba, već je to produkt pregovora premijera već dve godine".

Prema njenim rečima, Kurti je uspeo da dijalog Kosova i Srbije "od političkog pretvori u bezbednosni problem".

"U ponedeljak će premijer Kurti potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum, uz obostrano priznanje u centru. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati svoje obećanje da će nastaviti dijalog još jednu deceniju. U ponedeljak će premijer Kurti potpisati Asocijaciju, odnosno Zajednicu kako ju je zvao. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati obećanje o davanju političkog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi", napisala je Čitaku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je za 27. februar sastanak na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evropska unija je saopštila da će na tom sastanku tema razgovora biti evropski predlog za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rama: "Kurti i ja imamo isti cilj – da se Albanci ujedine"
Edi Rama

Premijer Albanije

17.02.2023. 10:39

Rama: "Kurti i ja imamo isti cilj – da se Albanci ujedine"

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti i on imaju "drugačiji pristup Srbiji", ali da obojica imaju isti cilj - da se Albanci ujedine, prenosi KosSev.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve