Vesti
26.11.2020. 15:11
Tanjug

LAJČAK HOTIJU: Sloboda kretanja garantovana briselskim sporazumom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga upozorava da Prištine ima obavezu da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o posetama zvaničnika.

Lajčak je Hotija, u pismu upućenom 23. novembra, upozorio da je sloboda kretanja predviđena sporazumom o Slobodi kretanja i Sporazumom o zvaničnim posetama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati", napisao je Lajčak, prenosi prištinski Reporteri.

Povezane vesti - Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

Lajčak je naveo da nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Prištine kao strane u procesu dijaloga, kao i da takva kršenja podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postiizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga", napisao je Lajčak u pismu Hotiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve