Vesti
04.07.2023. 18:20
Beta

Deeskalacija situacije

Lajčak na Kosovu: Evo s kim je sve razgovarao

Miroslav Lajčak
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak posetio je Kosovo gde je razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i komandant Kfora Anđelom Ristučom.

Vjosa Osmani i Miroslav Lajčak razgovarali su u Prištini o smirivanju stanja na severu Kosova.

Kabinet predsednice Kosova je saopštio da su razgovarali o "aktuelnim političkim i bezbednosnim izazovima, sa posebnim akcentom na severu zemlje i naporima za deeskalaciju situacije".

U saopštenju piše da su razgvarali i o potrebi sprovođenja Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Navedeno je i da je Osmani istakla da su "institucije Kosova, zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova".

Dodala je da je Kosovo "pokazalo volju za deeskalacijom nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa zakonskim okvirom Kosova".

Osmani je o severu Kosova rekla "da se kriminalne grupe i pojedinci koji su koristili nasilje nad policijom, novinarima, pripadnicima Kfora-a i Euleksa i građanima moraju suočiti s pravdom".

Po njenim rečima, Kosovo "ostaje nepokolebljivo u svom cilju za mir i stabilnost u zemlji i regionu", navodi se u saopštenju.

Lajčak je, posle sastanka sa Osmani razgovarao i s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je sa komandatom Kfora razgovarao o opštoj situaciji na Kosovu i naporima Kfora da podrži dijalog.

Kfor je na Twitteru naveo da je sastanak dvojice zvaničnika bio je posvećen naporima Kfora da svojim aktivnostima podrži dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija.

Specijalni izaslanik EU za dijalog u sredu će doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je, u roku od mesec dana, druga Lajčakova poseta Beogradu i Prištinu, gde je početkom juna bio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve