Vesti
17.02.2021. 16:38
Tanjug

LAJČAK: Nastavak dijaloga čim vlada u Prištini preuzme dužnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Spremni smo da nastavimo dijalog Beograda i Prištine čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost, kaže specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On za Danas kaže da nije mudro "fiksirati datum" kada bi dijalog mogao da otpočne, ali da je spreman da doputuje u region zapadnog Balkana da bi se sreo sa pregovaračima kada uslovi to dozvole i podseća da je EU "jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova".

Povezane vesti - Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"EU je ubeđena da je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća", naveo je Lajčak, a na pitanje da li je optimista da je u skorije vreme moguće pronaći konačno rešenje za pitanje Kosova dodaje: "naravno, jesam".

U tom kontekstu, Lajčak kaže i da su se u julu dogovorili parametri i elementi sa predsednikom Vučićem i tadašnjim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

"Ono što je potrebno da uradimo upravo sada jeste da pregovaramo o suštini. Ali, kao što uvek kažem, brzina naših pregovora ne zavisi od EU ili od mene kao osobe. Nju određuju dve strane a mi smo spremni da delujemo onoliko brzo koliko dve strane budu spremne da to ne ''otežu'' i nećemo ih ubrzavati", istakao je Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve