Vesti
12.01.2021. 21:41
Tanjug

LAJČAK: Prvo nova vlast u Prištini pa nastavak dijaloga u Briselu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mesecima" ukoliko "obe strane budu spremne da pregovaraju".

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video razgovora o "Potencijalima saradanje EU i SAD na Zapadnom Balkanu", koji je danas organizovala ambasada Nemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, "jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni" i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

"Moramo da osiguramo da se primeni sve što je do sada dogovoreno i da rešimo ono što nije dogvoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja", naveo je Lajčak.

Povezane vesti - OSMANI: Nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine do završetka izbora

On je napomenuo da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vreme da se finalizuje.

"Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa", poručio je Lajčak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištne kazao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

Povezane vesti – HOTI: Bez uzajamnog priznanja ponovo uvodimo recipročne mere

"U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom", naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u intersu svih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve