Vesti
05.04.2021. 15:21
Marko R. Petrović

Lova je iz raja izašla

djilas-tan2021-3-20_13620931_2.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Nema ničeg protivzakonitog u otvaranju ofšor kompanije. Iako može da deluje sumnjivo, taj je postupak u svetu biznisa veoma uobičajen. Mnoge velike kompanije u Srbiji registrovane su upravo kao ofšor firme, a posluju na teritoriji Srbije sasvim normalno.

Osnovni motiv kojim se ljudi vode pri registrovanju ofšor kompanija jeste želja da se plati što manji porez. Upravo u tome i jeste poenta tzv. poreskih rajeva, za koje se uglavnom biraju neke egzotične destinacije, mada taj epitet imaju i određene evropske države kao što su Kipar, Malta, Luksemburg...

Ako se na stvari gleda kroz prizmu želje da se plati što manji porez, može se zaključiti kako u otvaranju ofšor kompanije nema ničeg nezakonitog, ali bi se moglo reći da je moralno problematično.

Tu se, međutim, cela priča ne završava, jer pojedincima nekada nije dovoljno samo to što mogu da plate manji porez. Pa onda preko svojih ofšor kompanija pokušaju da u potpunosti izbegnu plaćanje poreza.

A to je već krivično delo. Osim toga, prilično je i štetno za države koje ostaju uskraćene za plaćeni porez. Procene Međunarodnog monetarnog fonda su da države gube 600 milijardi dolara nenaplaćenog poreza godišnje zbog toga što kompanije plaćanje poreza izbegavaju na ovakav način.

Da li je upravo jedan od takvih slučajeva i prodaja i preprodaja „Dajrekt medije“? Da li će se pokazati da je Dragan Đilas, zapravo, jednu svoju firmu prodao svojoj drugoj firmi, ali posredno preko izvesnog bugarskog biznismena, tako da je umesto na sumu od 69 miliona evra porez platio samo na transakciju vrednu 17 miliona evra?

Papiri koji se ovih dana objavljuju u medijima ukazuju baš na tu mogućnost, ali će konačnu reč o tome ipak da daju tužilaštvo i sud, ako do sudskog procesa u ovom slučaju dođe.

Povezane vesti - Od Miškovića do Đilasa i Šolaka i nazad!

Kako je ceo posao izgledao? Prema onome što se do sada može zaključiti na osnovu objavljenih informacija, „Dajrekt medija“, koja je do aprila 2014. godine bila u vlasništvu „Multikom grupe“, prodata je bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu i njegovoj „CEE media“. Transakcija je bila vredna 17,7 miliona evra i na nju je uredno plaćen porez od oko 2,2 miliona evra.

Već godinu i po dana kasnije, septembra 2015. godine, vlasnik „Dajrekt medije“ postaje firma „Ascanius Netherlands B.V.“ na koju je Gergov vlasništvo prebacio bez naknade.

Posle tri godine „Dajrekt medija“ ponovo menja vlasnika i prelazi u ruke „Junajted grupe“.

Problem je u tome što papiri koje su ovih dana objavili mediji, a odnose se na račune u Dojče banci (Mauricijus) pokazuju da i iza firme „Ascanius“ stoji Dragan Đilas. On se, naime, u bankarskoj dokumentaciji vodi kao ovlašćeno lice.

Ako je to tako, to bi značilo da je Đilas samom sebi dva puta prodao firmu preko posrednika, bugarskog biznismena, ali je porez platio samo jednom, i to na manju sumu.

O tome je govorio ministar finansija Siniša Mali, navodeći kako je „Junajted grupa“ za „Dajrekt mediju“ platila 52 miliona evra. Nema, međutim, informacija o tome da li je plaćen porez na to, koliko je poreza plaćeno i, možda i najvažnije, gde je porez plaćen.

„U bilansima kompanije ’Askanius’ u 2018. i 2019. godini je više od 52 miliona evra profita od prodaje ’Dajrekt medije’. Gde je posle toga novac otišao, za neku je narednu istragu“, naveo je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve