Vesti
08.06.2020. 20:29
Tanjug

MAKSIMALNA TRANSPARENTNOST: Kako će izgledati digitalizovani završni ispit

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prošle nedelje obavljena je proba male mature, na kojoj su učenici imali priliku da se upoznaju sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita.

Nakon probnog završnog ispita, sprovedeno je i testiranje novog procesa organizacije završnog ispita. S obzirom na značaj uspešnog i transparentnog polaganja, kao i ocenjivanja testova, uveden je niz novina koje je neophodno isprobati radi neometanog funkcionisanja tokom završnog ispita koji će se sprovesti od 17. do 19. juna 2020. godine u terminu od 9 do 11 časova

Ove godine je prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Uzimajući u obzir probleme koji su se prethodnih godina dešavali usled angažovanja spoljnih štamparija, ove godine je u skladu sa preporukom Zaštitnika građana obezbeđen profesionalni štampač kako bi se proces pripreme, štampanja i pakovanja testova obavljao centralizovano u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Šifrovanje samih testova je takođe unapređeno i svaki test sadrži QR kod koji će na samom testu biti vezan za pojedinačnog učenika, što ceo proces čini anonimnim do kraja pregledanja. Ranije je u proces manuelnog šifrovanja i dešifrovanja testova bilo uključeno više od 5.000 šifranata, a digitalizacijom procesa to je izbegnuto.

Distribucija se obavlja u saradnji sa Poštama Srbije, testovi se dodatno pakuju u njihove zapečaćene kutije. Kompletan proces kontrolisaće i pripadnici policije. Nakon što učenici urade testove, testovi se upakovani po istom zapečaćenom principu, vozilima Pošte vraćaju u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U Zavodu je centralizovano skeniranje svih testova i od tog trenutka je ceo proces digitalizovan. Ovo je veoma značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada su nastavnici testove u papirnoj formi pregledali u školama, što je zbog više faktora dovodilo do eventualnih grešaka koje će se digitalizacijom izbeći.

Softver, koji je napravljen specijalno za ovu namenu, pitanja zatvorenog tipa pregledaće automatski, a pitanja otvorenog tipa slaće ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nastavnici neće znati čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje će biti poslato da ga pregledaju dvoj nestavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle eventualne greške u pregledanju. Ovakvim postupkom se postiže maksimalna transparentnost i objektivnost u pregledanju testova, a štedi se i vreme koje nastavnici treba da utroše za pregledanje.

Osim manje potrebnog vremena za pregledanje, za realizaciju celog procesa je potreban i manji broj nastavnika s obzirom da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Do sada je u završnom ispitu učestvovalo 7.800 nastavnika (2.600 nastavnika po testu), a ove godine će taj broj biti znatno manji.

Nakon realizacije probnog završnog ispita pristupa se pripremi finalizacije kompletnog novog sistema i svih njegovih procesa, uključujući serverske i mrežne preduslove, kako bi testiranje koje će se na nivou cele zemlje sprovesti od 17. do 19. juna prošlo uspešno i transparentno.

Inače, rezultati testa iz matematike koji je održan u okviru probe male mature, objavljeni na sajtu , a svaki učenik može pristupiti tom sajtu i pogledati test uz identifikacioni broj i lozinku koja se nalazi na identifikacionom obrascu za učenike.

Rezultati sva tri testa završnog ispita biće objavljeni 23. juna na sajtu: .

Za razliku od prethodne godine kada su učenici i roditelji morali da idu u školu i traže test na uvid kako bi procenili da li ima osnova za žalbu, sada će to moći da procene onlajn uvidom u testove.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve