Vesti
22.01.2021. 15:46
Tanjug

MALI: Krajem godine počinje izgradnja prve linije metroa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva.

Mali je nakon potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije "Power C hina" i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl, rekao da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa.

Kaže da će Francuzi raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgadnja depoa na Makšikom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u dužini od 21,3 km, sa 21 stanicom.

Dodao je da će druga linija ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije.

Mali je podsetio da je krajem prošle godine sa francuskom vladom potpisan sporazum o obezbeđivanju 454 milona evra za gradnju prve linije metroa.

"Danas je veliki dan, sporazum koji sam potpisao sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija je veliki i važan korak", naveo je Mali i istakao da smo još jedna korak bliže ostvarenju tog višedecenijskog sna.

Povezane vesti - Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

Dodao je da se vode pregovori i sa institucijama koje treba da obezbede finansijski deo za deo projekta koji će raditi Kinezi.

"Sada se uklapa u mozaik izgradnje beogradskog metroa", naglasio je Mali.

Podseća da su do sada rađene studije, veliki deo istraživanja, da je usvojen plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu.

Tom prilikom je u Palati Srbija predstavljena mašin, tzv. krtica duga 100 metara koja će već ove godine početi da gradi metro.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs

Mali je dodao da je potrebno 13 meseci da se sklopi, kao i da je ostlao još tri meseca da ta mašina bude završena.

"Hvala predsendiku Vučiću na poverenju da se bavimo ovim projektom i da počnemo da ga sprovodimo krajem godine. Ovo je istorijski projekat za sve nas", naglasio je Mali.

Memorandum o razumevanju za projekat Beogradsk metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe Alstom Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji Ežis rejl Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije Power China Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonacelnika Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj- Falkoni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve