Vesti
06.10.2023. 21:01
Beta

Neizvesno

Ko će sanirati štetu u manastiru Banjska

kosovo banjska EPA 26.09.2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku uputio je službeno pismo Eparhiji raško-prizrenskoj za sanaciju štete u manastiru Banjska, nastale tokom napada na policiju Kosova 24. septembra.

"U skladu sa obavezama, ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, pozivamo vlasti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu da koordiniraju radnje do neophodnih restauratorskih intervencija kako bi se sanirala šteta na ovom dobru kulturnog nasleđa", napisao je Čeku na Fejsbuku, gde je objavio i faksimil pisma.

SPC je 29.septembra odbila ponudu ministarstva kulture Kosova za procenu i saniranje štete u manastiru Banjska.

"Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda", rećeno je tada iz SPC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tužilaštvo uložilo žalbu, traži pritvor za Radoičića
Milan Radoičić

Beograd

06.10.2023. 14:59

Tužilaštvo uložilo žalbu, traži pritvor za Radoičića

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu uložilo je žalbu na rešenje sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, kojim je odbijen predlog ovog tužilaštva za određivanje pritvora Milanu Radoičiću zbog opasnosti od bekstva posle oružanog napada 24. septembra u selu Banjska, na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve