Vesti
28.03.2019. 20:35
R.E./Blic/Srna

Mehanizam: Karadžić uložio žalbu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal drugostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora, uložio je žalbu na tu presudu, saopšteno je danas iz Mehanizma medunarodnih krivicnih sudova (MMKS).

U žalbi, koju je potpisao Karadžićev advokat Piter Robinson, navodi se da je dvotrećinska većina u presudi napravila grešku tako što je prekršila pravo Karadžića na žalbu kada je donela odluku o izricanju doživotne kazne, umesto da pitanje o prikladnoj kazni vrati Sudskom veću.

U tekstu se navodi da je većina pogrešila jer nije predstavila razumno mišljenje prilikom donošenja odluke o doživotnoj kazni, kao što u obzir nije uzela praksu donošenja presuda u bivšoj Jugoslaviji.
- Većina je napravila grešku kada je uvela doživotnu kaznu koja prevazilazi trajanje kazne koje je dozvoljeno statutom MMKS i koja predstavlja kršenje ljudskih prava Radovana Karadžića - istice se u žalbi Karadžićeve odbrane.
U tekstu se napominje da je većina pogrešila tako što je presudu zasnovala na poređenju sa onim izrečenim drugima, kao i da nije uspela da razmotri pitanja koja razdvajaju Karadžićev slučaj od ostalih, kao što je njegovo dobrovoljno povlačenje sa pozicije predsednika RS.
U tekstu se naglašava da su sve greške obezvredile odluku o doživotnoj kazni i dovele do neostvarenja pravde.

Robinson dodaje da tražena olakšica predstavlja odredbu kojom se ukida doživotna kazna, a predmet vraća Sudskom veću radi ponovnog donošenja presude.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve