Vesti
15.05.2020. 12:13
Rade Jerinić

METAMORFOZA: Fašizam 2.0

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslednjih nekoliko decenija Srbi su lišeni mnogih stvari do kojih su držali. Ostali smo bez teritorije, bez institucija, ispočetka pravimo državu, ostali smo bez interesa, dezorijentisani u istorijskim vrtlozima. Jedna od stvari koja je definisala naš identitet kao političke zajednice bile su tradicije iz dva svetska rata i naročito antifašizam. Nesporno je i da ovo drugo pokušavaju ponovo da nam uzmu.

Ako analiziramo broj žrtava u Drugom svetskom ratu, jasno je da smo procentualno gledano u odnosu na broj stanovnika podneli veliku žrtvu. Više od milion Srba stradalo je Drugom svetskom ratu. Poređenja radi, Velika Britanija je izgubila 450.000 ljudi.

Ali zanimljiva je i istorijska činjenica da nikada fašistički i nacistički pokret nije zaživeo u Srbiji, što se u tom periodu za druge evropske zemlje ne bi moglo reći. Jedina politička organizacija između dva rata koja je negovala fašističke i nacističke tradicije bila je politička stranka Zbor, koju je vodio Dimitrije - Mita Ljotić. Za njegovo ime svi znaju i smatra se da je bio jedan od kvislinških lidera u porobljenoj Evropi, koji su sarađivali sa okupatorima. Opšta odrednica je da se on uglavnom pamti kao izdajnik. Ali šta mi zapravo znamo o Dimitriju Ljotiću osim onoga što je činio u Drugom svetskom ratu? Kakvu je politiku zastupao, na kojim načelima je zasnovao svoju političku borbu i ima li danas nekoga ko baštini bar delove iz njegovog političkog opusa?

Koje su sličnosti između ZBORA i DVERI i zašto većinska Srbija nikada neće prihvatiti fašističke ideje, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve