Vesti
30.12.2022. 19:25
Beta

Komesarka za migracije

U Srbiji 2022. zbrinuto više od 119.000 novih migranata

migranti
Izvor: Shutterstock

Ove godine je u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji evidentirano više od 119.000 novopridošlih i svi su dobili smeštaj, hranu, odeću i medicinsku negu, objavila je komesarka Srbije za izbeglice i migracije, Nataša Stanisavljević.

U saopštenju piše da je u odnosu na prošlu godinu porastao ukupan broj migranata koji je prošao kroz Srbiju.

Najviše migranata je došlo iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Maroka i Indije.

Kroz Srbiju je ove godine prošlo i 137.205 državljana Ukrajine, piše u saopštenju u kojem se navodi da je od početka sukoba u toj zemlji Srbija "aktivirala sistem privremene zaštite za ukrajinske izbeglice što im omogućava pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti i zapošljavanju".

Stanisavljević je istakla da Srbija u novu godinu ulazi sa jednim od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama i da je za to dobila pohvale i u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Migrantsko bure baruta
migranti

Granični incidenti

06.12.2022. 19:05

Migrantsko bure baruta

Moglo bi se reći da je prava sreća što u pucnjavi među migrantima u Horgošu nije bilo više povređenih – samo šestoro, od toga jedan dvadesetogodišnjak sa dve prostrelne rane u grudima. Na snimcima koji se mogu videti na internetu, ovo mesto na severu Vojvodine, poznato po paprici i najfrekventnijem graničnom prelazu sa Mađarskom, delovalo je pre nedelju dana kao da se nalazi negde na rusko-ukrajinskom frontu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve