Vesti
25.01.2021. 15:58
Tanjug

MIHAJLOVIĆ: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

''Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti boljem položaju žena u našem društvu'', rekla je Mihajlović na nkonferenciji Ženske parlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda".

Povezane vesti - Zakoni koji će promeniti Srbiju

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

"Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasila nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća'', istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve