Vesti
04.06.2020. 13:00
Tanjug

MIHAJLOVIĆ: Za desetak dana kreće gradnja autoputa Iverak-Lajkovac

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da u narednih desetak dana počnu radovi na izgradnji deonice Iverak-Lajkovac, koja će povezati Valjevo sa autoputem "Miloš Veliki".

"Prvi korak je da ugovor bude usvojen danas na Vladi, da se potom potpiše ugovor, a onda da za desetak dana i počnemo radove. To je veoma važan projekat za građane Valjeva i za čitav taj kraj", rekla je Mihajlović.

Danas više nije, kao pre četiri ili pet godina, tema kada ćemo imati koridor, nego da li ćemo imati put da dođemo do tih koridora, dodala je ona gostujući na Hepiju, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je istakla da su gradilišta u Srbiji radila sve vreme vanrednog stanja i na Moravskom koridoru, i na deonici Sremska Rača - Kuzmin, na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta i na drugim projektima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

To se vidi i u najvećem doprinosu građevinarstva rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2020. godine, dodala je ona.

"Do 1. avgusta biće završeni radovi i na održavanju autoputeva i na "Milošu Velikom" i na Koridoru 10. Iskoristiće se za održavanje autoputeva letnji meseci, tako da nećemo imati zastoje na autoputu zbog radova preko leta", navela je Mihajlović.

Takođe, kaže da Srbija ulaže ukupno oko 6,5 milijardi evra u modernizaciju železnice i da se planira da se brza pruga izgradi i od Beograda do Niša.

"Srbija je tranzitna zemlja i da bismo se povezali sa regionom nije dovoljno da imamo brzu prugu samo kroz Vojvodinu. Plan je da se gradi brza pruga i od Beograda do Niša za brzine do 200 kilometara na čas, a od Niša do Preševa za brzinu do 160 kilometara na čas. To će biti ogromna investicija, vredna oko dve milijarde evra", rekla je Mihajlović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Kabinet potpredsednice Vlade/

Ona je rekla da radovi na deonicama brze pruge koje su trenutno u izgradnji dobro napreduju i da očekuje da se u septembru iduće godine od Beograda do Novog Sada vozom stiže za oko pola sata.

"Na deonicama od Beograda do Novog Sada radilo se i tokom vanrednog stanja i na deonicama gde rade ruske, kao i kineske kompanije. Tokom vanrednog stanja probijena je desna cev tunela Čortanovci, a sutra će biti probijena i leva", rekla je Mihajlović.

Dodaje da na brzim prugama neće biti ukrštanja puteva i pruga, što je važno za veću bezbednost saobraćaja, dok se s druge strane ulaže oko 15 miliona evra u uređenje pružnih prelaza na regionalnim prugama.

Prema njenim rečima, pored putne i železničke infrastrukture, ulažu se ogromna sredstva i u razvoj vodnog saobraćaja, gde je ukupna vrednost investicija oko 380 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve