Vesti
29.12.2022. 22:37
Beta

Mediji pišu

Preminuo Mihalj Kertes, Miloševićev čovek od poverenja

1
Izvor: EPA / Srdjan_Suki

Dugogodišnji političar, direktor Savezne uprave carina Savezne Republike Jugoslavije Mihalj Kertes preminuo je u 75. godini, objavili su mediji.

Tokom devdesetih godina prošlog veka bio je jedan od bliskih saradnika tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Mioševića i član njegove Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kao direktor carine obezbeđivao je, po navodima medija, logističku i finansijsku podršku za potrebe tadašnjeg režima, zbog čega je, posle 5.oktobra 2.000. optuživan i osuđivan.

Protiv njega bilo pokrenuo više sudskih postupaka, uključujući i za pomaganje u zločinu na Ibarskoj magistrali i organizovanje šverca cigareta.

U postupku za Ibarsku magistralu je osuđen na godinu i po dana zatvora, oslobođen je jedne od optužbi za šverc cigareta kao i za iznošenje novca na Kipar.

Rođen je 1947. u Bačkoj Palanci.

Njegov politički uspon je počeo tokom "antibirokratske revolucije", odnosno "jogurt revolucije" u Vojvodini, kada je, kako su navodili mediji, predvodio proteste u Bačkoj Palanci.

Ti događaji su doveli do ostavke tadašnjeg pokrajinskog rukovodstva i postavljanja onog odanog Miloševiću.

Kertes je, u tom periodu bio poznat po izjavi "Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?"

Pa novodima medija, neki od savremenika su ga svrstavali u deo vojvođanske bezbednosne struje sa nekadašnjim direktorom RTS Miloradom Vučelićem i šefom DB Jovicom Stanišićem.

Tokom 2015. mediji su objavili da se Kertes učlanio u Srpsku naprednu stranku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Peti oktobar: Jedan je platio za sve
Slobodan Milošević

Zaboravljena revolucija

07.10.2022. 19:05

Peti oktobar: Jedan je platio za sve

Brojnima je berićetan bio angažman u taboru nekadašnje Demokratske opozicije Srbije krajem 2000. i narednih nekoliko godina. Ukratko, a nimalo neumesno, tako bi mogla da se definiše politička šarada koja je Srbiju iz autokratske trebalo da uvede u uređenu demokratsku državu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve