Vesti
05.10.2023. 18:35
Beta

Ministar Selaković

Milunka Savić dobija spomenik u Beogradu

milunka savić
Izvor: Shutterstock

Milunki Savić, pripadnici srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biće podignut spomenik u Beogradu, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

On je rekao da će spomenik biti postavljen u beogradskoj opštini Voždovac, gde je Milunka Savić provela poslednje decenije svog života.

On je prilikom obeležavanja 60 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju izjavio da ona zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji, a ne samo u njenoj rodnoj Raški.

Podsetio je da joj je spomenik izgrađen u Inđiji pre pet godina, gde Milunka Savić verovatno nikada nije bila, ali su ljudi prepoznali da ona nije samo heroj, već je i sistem vrednosti.

Selaković je rekao da je Milunka, boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu od 12 rana, a da je za 12 rana dobila devet odlikovanja, "čime je pokazala svoju ljubav prema otadžbini".

Selaković je podsetio da je obnovljena spomen-ploča njenog komandanta Vojvode Vuka na Staravinskom Visu, a da će biti obnovljeni i spomenici i grobovi i Vojvodi Vuku i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom groblju u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žena sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske
milunka savić

Da ne zaboravimo

05.10.2022. 17:38

Žena sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske

Godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske, obeležena je u sredu polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve