Vesti
23.04.2024. 12:20
Beta

Ministarka Popović

"U Srebrenici nije bilo genocida"

srebrenica
Izvor: Shutterstock

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da se u Srebrenici nije desio genocid i da je namera da se donošenjem Rezolucije o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995, stigmatizuje srpski narod i obeleži kao genocidan.

"Kvalifikacija događaja koji su se dogodili u Srebrenici kao 'genocida' je nedopustiva, netačna i pravno neprihvatljiva, posebno imajući u vidu da genocidna namera nije postojala", ocenila je Popović u autorskom tekstu u današnjoj Politici.

Kako je navela, "najveći svetski stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer, ovih dana su ukazali da genocidne namere u Srebrenici nije bilo" i dodala: "u Srebrenici se dogodio zločin koji svi osuđuju i to niko ne negira".

Popović je navela da je "sporan i broj bošnjačkih žrtava u Srebrenici koji se navodi u Predlogu rezolucije, jer on nigde do sada nije utvrđen", kao i da je to "pitanje procene i velikih neslaganja u javnosti".

Popović je ukazala da "ova rezolucija ima za cilj da favorizuje priču o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba", kao i da su "posebno cinično što su među sponzorima rezolucije Nemačka i Ruanda".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve