Vesti
08.09.2022. 15:35
Beta

Zoran Lakićević

Ministarstvo: Peleta ima, inspekcija radi

pelat
Izvor: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević izjavio je da se čini sve da se stabilizuje tržište peleta, kao i da je inspekcija podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

"Doneta je Uredba o ograničenju visine cena, odluka o zabrani izvoza, svakodnevno su inspekcije na terenu, Vojske Srbije pomaže u krčenju šumskih puteva kako bi se stabilizovala situacija", rekao je Lakićević, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

On je naveo da, dok se država nije uključila, pelet gotovo nije bilo moguće kupiti i da je cena bila višestruko veća.

Istakao je da situacija nije potpuno stabilna, ali da peleta trenutno ima više nego početkom leta.

"Preduzimamo sve korake da obezbedimo dodatne količine sirovog drveta i javnog preduzeća 'Srbijašume' uz podršku Vojske Srbije, koja pomaže u krčenju šumskih puteva na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac i očekujemo u narednim danima da se još više stabilizuje tržište i da oko 110.000 domaćinstava u Srbiji, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent, lakše dodje do peleta", rekao je Lakićević.

Dodao je da je istovremeno tražnja za peletom povećana za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i istakao da će kontrole biti nastavljenje.

"Inspekcije su na terenu, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 subjekata utvrdjeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod onih kod kojih su utvrdjene nepravilnosti, a njih je za sada više od 60, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba", kazao je Lakićević

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kažu direktori toplana - kako ćemo se grejati ove zime
radijator, grejanje

Važno

07.09.2022. 14:21

Šta kažu direktori toplana - kako ćemo se grejati ove zime

Građani koji koriste daljinsko grejanje ove zime mogu da računaju da će se, zbog energetske krize, štedeti i na grejanju koje će u mnogim gradovima biti skuplje do dvadeset odsto jer su toplane podnele zahtev za povećanje cena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve