Vesti
20.12.2022. 17:55
Beta

Ministarstvo prosvete

Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama

tuča, deca, nasilje
Izvor: Shutterstock

Radna grupa za prevenciju nasilja usaglasila je ključne mera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje, kao i za njegovu prevenciju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Među predloženim merama su brojčano ocenjivanje vladanja od 5. do 8. razreda osnovne škole, u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i da ta ocena ulazi u prosek, navodi se u saopštenju.

Predloženo je i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole, ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja.

Školama će biti preporučeno da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Među merama su povećanje broja pedagoga i psihologa u osnovnim školama i povećanje iznosa naknade za rad odeljenskih starešina.

Predloženo je i donošenje Pravilnika o radu odeljenskih starešina.

Jedan od predloga je i povećanje minimalnih novčanih kazni za težu povredu obaveze roditelja iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Objašnjeno je da se to odnosi i na neučestvovanje u vaspitnom radu deteta, kao i za povredu zabrane diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Predložena je izrada novih i revizija postojećih stručnih uputstava o saradnji i komunikaciji institucija pod nadležnošću Ministarstva prosvete, Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i policije.

Izmena Pravilnika o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, takođe je predložena.

Predložena je i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, posebno u delu koji predviđa da se treći nivo nasilja prijavljuje i putem platforme "Čuvam te".

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da su mere "pažljivo sagledane", te da su "razmatrane njihove posledice i precizirane aktivnosti za njihovu realizaciju, navodi se u saopštenju.

Naveo je da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se te mere sprovele.

Izrazio je uverenje da će mere omogućiti efikasnije reagovanje kada su svi oblici nasilja u pitanju i da će, kako je kazao, delovati podsticajno i preventivno i da će dodatno osigurati da učenik i njegova zaštita i podrška budu u fokusu.

Podsetio je da je nasilje složen društveni fenomen i da je cilj da svi segmenti budu uključeni u njegovo rešavanje.

Kazao je da predstoji izmena zakona i podzakonskih akata, kao i finansijske analize i efekte za neke od mera koje je predložila Radna grupa.

Ružić je još rekao da je, pre svih mera, potrebna pozitivna promena stava prema vaspitnom i preventivnom radu škole, roditelja i svih drugih društvenih faktora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nasilje u školama: Šta su uzroci i šta je rešenje, pitali smo stručnjake
nasilje, agresija, tuča

Škola straha

25.11.2022. 11:05

Nasilje u školama: Šta su uzroci i šta je rešenje, pitali smo stručnjake

"Učenik prvog razreda Tehničke škole u Mladenovcu napao profesora, a kasnije i policajca“, "Nastavnica pokušala da razdvoji dvojicu učenika, jedan od njih je udario pesnicom u glavu“, "Profesor fizičkog napadnut metalnom šipkom u dvorištu Tehničke škole u Boru“, "Učenica osnovne škole u Smederevskoj Palanci posekla nastavnicu po glavi zbog ocene“, "Učenik osmog razreda u Sremskoj Mitrovici fizički napao direktora udarivši ga prvo sedištem bicikla u glavu, a zatim pesnicama“…
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve