Vesti
31.01.2020. 17:04
Tanjug

"MOĆNE SU ALI.." Borel: SAD ne mogu same da uvedu Kosovo u UN

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

SAD su moćne, ali ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN, rekao je danas šef diplomatije EU Žosep Borel.

"Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je Borel

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga kako će vratiti Beograd i Prištinu za sto i šta EU može da ponudi Prištini, jer se čini da je fokus Prištine na SAD, jer im je glavni cilj stolica u UN.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

"Vašington je mnogo moćan, ali ne može da ponudi Kosovu stolicu u UN", rekao je Borel i ukazao da se pitaju i druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, kao članice Saveta bezbednosti UN.

Povezane vesti - "NEĆU ŽALITI TRUDA" Borel: Lično ću biti angažovan u dijalogu Beograda i Prištine

On je rekao da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine.

"Nadam se skoroj obnovi dijaloga"

Šef diplomatije Eu je istalao da se nada da će se uskoro obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

"Nadam se da će se to uskoro desiti. Kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu", rekao je Borel.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/David Fernandez

Borel je takođe istakao da nije na EU da odluči šta će biti rezultat dijaloga, već da je to na Srbiji i Kosovu, ali da EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju nego poslednjih meseci.

Za njega je, kaže, Zapadni Balkan deo Evrope, i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana, poručio je.

Zato je, ističe, i došao u posetu regionu, a krenuo je od Kosova, jer kaže, postoji važan posao koji treba da se uradi, a razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove.

"Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana", rekao je Borel.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve