Vesti
29.05.2019. 19:36
Beta

Mogerini: Događaji na Kosovu pokazuju da "status kvo" nije održiv

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Briselu da jučerašnji događaji pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg paketa EU o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, da je uverena da je sporazum moguće postići i dodala da je u stalnom kontaktu s obe strane.

https://twitter.com/eu_eeas/status/1133702569547767808

"Uverena sam da je sporazum moguć, ako se steknu uslovi za nastavak pregovora na najvišem nivou, ali potrebno je ispuniti preduslove za to, pre svega ukinuti kosovske takse na robu iz Srbije iz Bosne i Hercegovine", kazala je Mogerini.

Povezane vesti - Tači: EU zatvorila vrata za Kosovo

Navela je da je na samitu Procesa Brdo-Brioni pre tri nedelje u Tirani razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i dodala da je uverena da su "obe strane svesne svojih interesa".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Han: Probaću da odblokiram dijalog

Na istoj konferenciji za medije, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će u junu "probati da odblokira" dijalog Beograda i Prištine kako bi "nešto bilo postignuto u julu".

Povezane vesti - Han: Srbija da sprovede reforme u vladavini prava

On je kao pozitivan ocenio nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Skupštine Srbije o Kosovu u ponedeljak.

Posle primedbe novinara da je Vučić juče naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti posle akcije kosovske specijalne policije na severu Kosova, Han je rekao da je govorio o Vučićevom nastupu u parlamentu "pre nekoliko dana, pre jučerašnjih događaja".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve