Vesti
11.06.2021. 10:20
R.E.

Patrijarh Porfirije

"Molite se za srpski narod, za Beograd i čitav svet"

Hram Svetog Save, 11. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

"Ne pristajemo da prihvatimo ono što neki, bilo ko da su, zlonamerno, pa neka bude i ne poznajući nas, kažu da smo najgori i da nismo čovekoljubivi", poručio je patrijarh srpski Porfirije, obraćajući se pravoslavnim vernicima u Hramu Svetog Save, nakon molebana održanog u okviru obeležavanja prestoničke gradske slave - Spasovdana.

"Ne pristajemo na to ne zato što mislimo da smo bolji od drugih, nego zato što znamo da nas je Gospod obezgraničio, zato što u njega verujemo verom Jevanđeljskom govoreći uvek: 'Verujem Gospode, pomozi mome neverju, ali uzdamo se u tebe slabi i nemoćni, uzdamo se u tvoju ljubav'", rekao je Porfirije.

Patrijarh je poručio da je litijom i okupljanjem pod kriptom hrama svog rodonačelnika Svetog Save, srpski narod pokazao da zna ko je, odakle je i kuda ide.

"Nije nama potrebno da nam bilo ko objašnjava, jer mi znamo svoje ime i prezime, ko su nam otac i majka, znamo ko su naši preci i svetitelji. Znamo pod čijim hramom smo se našli i znamo da je naše ime i prezime Rastko Nemanjić", rekao je Porfirije.

Kaže da je to ime našeg zastupnika pred Bogom i dodao da je "Rastka uobličio Hrist", a da je "Sveti Sava uobličio naš narod".

Ističe i da nije slučajno što je pre 800 godina, upravo na Spasovdan, Sveti Sava u Žiči održao svoju besedu i da je tada srpski narod razumeo "Hristovu reč".

"Mi smo razumeli da hoćemo da budemo jedno sa Hristom, da hoćemo da budemo jedno sa sobom, da hoćemo da budemo jedno svi", naveo je Porfirije.

Poručio je da su svi umorni od podela, ružnih reči i loših vesti i dodao da je uveren da ima milijardu puta više lepih vesti od onih loši, jer, kaže, "znamo da smo Hristovi".

Porfirije je naveo da su spasovdanskoj litiji i molebanu prisustvovali iguman manastira Hilandar otac Metodije i iguman manastira Studenice otac Tihon.

Zamolio je sve igumane da se mole za srpski narod, da se mole za Beograd i čitav svet.

"Da se mole da ovaj grad uvek, kao što na grbu ima otvorenu kapiju, ima za sve ne samo otvorene kapije, već i otvorena srca i duše, da svi koji u ovaj grad dođu osete se da su domaći. Da svi ljudi nezavisno od toga kako se mole, kom narodu pripadaju osete ne samo da su dobrodošli, nego i da su naša braća, a da isto tako svaki sukob i nevolja krene putem umanjenja", zaključio je Porfirije.
 

Veliki broj pravoslavnih vernika prisustvovao je molebanu u Hramu Svetog SaveVernici su ispunili prostor u Hramu Svetog Save, kao i plato ispred hrama, odakle su moleban pratili preko video bima.

Molebanu je prethodila litija koja je krenula od Ulice admirala Geprata, a nastavlila se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Obeležavanje gradske slave počelo je u četvrtak ujutru liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Isus mrzi Srbe" na crkvi u Prištini
crkva, pop, krst, sveštenik

Grafiti mržnje

11.06.2021. 09:05

"Isus mrzi Srbe" na crkvi u Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je, povodom grafita "Isus mrzi Srbe" na Crkvi Hrista Spasa u Prištini, da su na poruke mira odgovor grafiti mržnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve