Vesti
14.02.2020. 14:17
R. E.

MONTI PAJTONOVSKI MINHEN: Nestanak značaja zapada, iliti Westlessness

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Organizatori ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije, koja počinje danas, u prvi plan su istakli temu "Nestanak značaja zapada" (Westlessness).

Taj naziv je, prema pisanju briselskog portala Politiko, potekao od izraza čuvene grupe Monti Pajton o Zapadu.

Evropski zvaničnici za sajber bezbednost, piše Politiko, mogu da se poistovete sa nazivom "westlessness", budući da su videli kako bitni tehnološki sektori premeštaju lance snabdevanja van EU, a vide i da su njihove mreže kompromitovane jezivom regulativom.

Povezane vesti - Vučić se sastao sa Rikerom u Minhenu

Konferencija je zato prožeta konceptom tehnološkog suvereniteta, koji tehnologiju stavlja u srce geopolitike, a kao primer potrebe Evrope da poseduje industrijski program za jačanje svoje bezbednosne, odbrambene i svemirske industrije navodi "digitalni Galileo", evropski satelitski navigacioni sistem.

Kad je reč o učesnicima, Politiko navodi da će, između ostalih, konferenciju učiniti uspešnom izvršni direktor Facebook-a Mark Zakerberg koji će govoriti u subotu popodne i koji će moći da pruži odgovore na brojna pitanja o dezinformacijama i govoru mržnje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Pompeo stigao u Minhen, Andrew Caballero-Reynolds/Pool via AP

Takođe, one koji prate konferenciju zanima i da li će američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji imati vremena da popiju kafu.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas govoriće o 5G bezbednosti, dok će francuski predsednik Emanuel Makron nastaviti svoje pokušaje da utiče na kolege iznošenjem svog pojma tehničkog suvereniteta, piše Politiko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve