Vesti
17.12.2021. 11:26
Tanjug

Mirsad Đerlek

"Može se očekivati povećanje broja novoobolelih"

koronavirus
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Omikron soj virusa koronasvoju snagu mogao bi da pokaže za mesec-dva, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i pozvao građane na oprez i odgovornost, posebno za vreme slava i praznika.

Ðerlek je rekao da je pitanje dana kada će omikron soj biti registrovan u Srbiji, dodajući da se još ne zna šta novi soj kovida može doneti.
 

"Svi sojevi koji su se pojavljivali ranije, pogoršavali su epidemiološku situaciju, verovatno će i omikron soj. Zato pozivamo na opreznost", istakao je Ðerlek za RTS.
 

Na pitanje da li se strahuje zbog ukrštanja virusa korona i gripa, Ðerlek odgovara potvrdno i dodaje da će grip najveću svoju snagu ispoljiti u januaru, februaru i martu.

"Imamo dve vakcine koje nismo iskoristili, dva virusa u istom trenutku, tu su i rizici poput slava, praznika i krajem januara može se očekivati povećanje broja novoobolelih", rekao je Ðerlek.

On je ukazao da je trenutna epidemiološka situacija stabilnija u odnosu na pre mesec dana, ali, kaže, daleko od povoljne.

"Imamo više od 1.000 dnevno obolelih, treba da dođemo do ispod 500, pa do ispod 100 da bismo mogli da uđemo u stabilnu situaciju", dodao je Ðerlek.

On je naveo i da je između 35 i 40 odsto građana koji oklevaju da se vakcinišu protiv kovida, ističući da se u ovom trenutku daje vrlo malo prvih doza.

Ðerlek je naveo da je prvu dozu do sada primilo 3,3 miliona ljudi, drugu 3,1 milion, a treću dozu 1,65 miliona građana i naglasio da je izuzetno važno da se daje što više trećih doza.

"Efektivnost vakcina slabi, svetska studija je pokazala da je posle dve doze i nakon šest meseci zaštita 40 odsto, a nakon treće doze 75 odsto", ukazao je Ðerlek.
 

Rekao je i da Ministarstvo zdravlja pojačava intenzitet pregleda kada su u pitanju dijagnostika i operacije non kovid pacijenata, koje su odložene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon: Tražimo kovid propusnice 24 sata
Predrag Kon

"Ovo nije kraj"

13.12.2021. 18:20

Kon: Tražimo kovid propusnice 24 sata

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da bi nova varijanta korona virusa omikron mogla da se pojavi u našoj zemlji oko Nove godine, kada počnu da dolaze naši ljudi koji ne žive u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve