Vesti
25.05.2021. 07:05
Marko R. Petrović

Ostavke

Muke po Nebojši

Nebojša Stefanović
Izvor: TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Najava promena u SNS-u bilo je više u proteklih devet godina, ali nikada nije bilo toliko istovremenih i javno iznetih stavova opštinskih organizacija usmerenih protiv jedne ličnosti, kao što je sada slučaj sa Stefanovićem.

Kao na fabričkoj traci ređaju se poslednjih dana zahtevi za ostavku Nebojše Stefanovića. Nakon što je član Glavnog odbora SNS-a Vladimir Đukanović „povukao nogu“ sredinom prethodne nedelje, jedan za drugim izjašnjavaju se Vračar, Novi Sad, Novi Pazar, Leskovac, Medveđa, Bujanovac, Rakovica, Čačak, Niš, Pirot...

Odbori Srpske napredne stranke jedan za drugim traže da Stefanović ode, ne samo sa stranačkih, nego i sa državnih funkcija.

A Stefanović je trenutno u SNS-u predsednik Gradskog odbora Beograda, dok je na državnom nivou potpredsednik vlade i ministar odbrane. Uz to nalazi se i na poziciji sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost pa je automatski i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Najava promena među naprednjacima bilo je više u proteklih devet godina od kako je SNS okosnica vladajuće koalicije u Srbiji. Nikada, međutim, do sada nije bilo toliko istovremenih i javno iznetih stavova opštinskih organizacija usmerenih protiv jedne ličnosti, kao što je to slučaj sa Stefanovićem.

Tu i tamo, doduše, „protrči“ i poneki zahtev za smenu ministarke za državnu upravu Marije Obradović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Stefanoviću njegovi saborci, čak i u odborima kojima je formalno šef u stranci, na dušu stavljaju aferu oko prisluškivanja predsednika Srbije.

„Njegovo nereagovanje na prisluškivanje predsednika govori ili o njegovoj nesposobnosti ili o direktnoj nameri da naudi bezbednosti predsednika države Aleksandra Vučića. Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu zbog toga traži da se ceo slučaj ispita do kraja i otkriju svi učesnici pomenute afere, kao i da snose sve zakonske konsekvence“, navode, na primer, u novosadskom odboru na čijem se čelu, inače, nalazi još jedan potpredsednik SNS-a Miloš Vučević.

Sam Stefanović za sada ostavku ne nudi niti je daje, ni u stranci ni u vladi. Premijerka Ana Brnabić se, što se tiče njegovih državnih funkcija, ne izjašnjava.

Stefanović samo navodi da je u svojoj karijeri radio u skladu sa zakonom i da nikada nije učestvovao „u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile niti predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice“.

„Da li sam pravio greške u svom radu? Sigurno. Za svoje greške sam uvek spreman da odgovaram. Ali da budem u fotelji večito niti mi pada na pamet niti je to za mene prioritet“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku.

Dodao je i da će se pre bilo kakve odluke konsultovati unutar stranke, „pre svega sa predsednikom čije poverenje imam da obavljam ovu funkciju, što je on više puta rekao“.

„Kada budemo tu odluku doneli, bilo kakva ona bila, ja ću je saopštiti javno“, rekao je Stefanović.

S druge strane, Vučić na pitanje o Stefanovićevom statusu odgovara da opozicioni mediji nagađaju da će on biti smenjen zbog „slika Danila Vučića ili prisluškivanja“, ali da ne veruje da je Stefanović to uradio.

„To bi bio zločin da je radio, ja sam siguran da nije“, rekao je Vučić i ponovo najavio da će na skupštini stranke „biti velikih promena, ali da će svi o tome da odlučuju“.

Skupština SNS-a najavljivana je za decembar prošle i januar ove godine, ali je zbog epidemiološke situacije odlagana, bez prevelikog objašnjenja. Toj skupštini trebalo bi da prethode i unutarstranački izbori na svim nivoima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučelić: Ne bi bilo logično da Stefanović ostane ministar
Nebojša Stefanović

"Postoje dve mogućnosti"

18.05.2021. 10:50

Vučelić: Ne bi bilo logično da Stefanović ostane ministar

Za one koji pažljivo prate dešavanja u SNS-u, ovo sa Nebojšom Stefanovićem nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da mi koji se bavimo time znamo da tu postoje problemi, od prisluškivanja na dalje, izjavio je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve