Vesti
28.09.2020. 17:48
Tanjug

MUSTAFA PRED SUDIJOM: Počela prva javna sednica Suda za OVK

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Specijalizovnim većima Kosova sa sedištem u Hagu počela je prva javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi koje ga terete za niz ratnih zločina na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Mustafa u sudnici sedi sa maskom na licu, au sudnici je prisutan i njegov advokat, kao i glavni tužilac Specijalizovanih veća Džek Smit sa pomoćnicima.

O krivici će se izjasniti danas ili u roku od 30 dana, nakon što mu sudija za prethodni postupak predstavi optužnicu. Sudija je na početku sedmnice upozorio Mustafi i sve druge prisustne u sudnici da ne smeju da iznose poverljive informacije tokom suđenja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Ročište je javno i može da se prati preko video linka na internet stranici Specijalizovnih veća, sa zakašnjenjem.

Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Do početka suđenja će biti pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Tereti se da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Povezane vesti - Ističe vreme za nevine i nedostupne

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, "ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi".

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve