Vesti
26.05.2023. 20:24
R.E./BEta

"Srbija nade"

Na hiljade okupljenih građana u Beogradu, evo koje su poruke poslate

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu održan je skup "Srbija nade".

Okupljenima su se, između ostalog, obratili Ivica Dačić, Milorad Dodik, Milan Knežević, Janko Tipsarević, Aleksandar Vučić. 

Poslednji je pred okupljene građane izašao Aleksandar Vučić predsednik Srbije. 

Pre nego što im se obratio Vučić je zamolio prisutne građane da minutom ćutanja odaju počast svim poginulima u napadu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Predsednik Srbije je potom rekao da će odmah posle skupa "Srbija nade" biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti reči o događajima na Kosovu i Metohiji.

"Nismo imali veću krizu do sada. Kada se završi ovaj skup, imaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost da govorimo o onome što će biti na Kosovu i Metohiji. Ali plašim se jer znam sa kim imam posla", rekao je Vučić okupljenima ispred Doma Narodne skupštine.
 

On je rekao da ima utisak da je neko samo čekao da većina muškaraca dođe na miting u Beograd da "napadne opštinske zgrade" u tri opštine na severu Kosova.

"Predstavnici Kvinte su ćutali. Sada to osuđuju, kada je Albancima dozvoljeno da posao završe", rekao je on.

On je dodao da je zbog toga neophodno zajedništvo i jedinstvo, jer samo "snažna i jedinstvena Srbija može da izađe na kraj sa problemima".

Vučić je zahvalio prisutnima što su došli na skup i što ih jaka kiša "nije oterala", jer su time pokazali koliko su uporni da se bore za normalnu i pristojnu Srbiju.
 

Ivica Dačić 

Ivica Dačić je okupljenima poručio da je skup "Srbija nade" koji je organizovala Srpska napredna stranka posvećen borbi protiv "nasilja Srba prema Srbima".

"Nema tog čoveka koga nije pogodila ova tragedija. Ubistvo dece, ubistvo u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana od ovih tragičnih događaja, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane", rekao je Dačić.
 

Obraćajući se okupljenima ispred Doma Narodne skupštine Srbije, Dačić je ocenio da je važno pokazati poštovanje prema žrtvama i da svi zajedno saučestvuju u bolu koji je pogodio celu Srbiju.

"I da podržimo ono što je predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) rekao - zatrti nasilje i nasilnike, da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji", kazao je Dačić.

Kazao je da niko nije za nasilje i mržnju i da je cela Srbija tugovala nakon dva masovna ubistva, ali dodao da "nikada nije video da se na ubistvu dece pravi politički profit".

"Nemojte da govorite da pravite demonstracije zato što brinete o deci, pravite demonstracije da biste došli na vlast. Uvek ste samo ulicom i nasiljem hteli da dođete na vlast. Nikada više nećete dobiti vlast na ulici", rekao je predsednik SPS-a.
 

Prema njegovim rečima, današnji skup nije politički miting, već je to "vaspitana i pristojna Srbija", koja poručuje da misli na poginule, na tragediju i ne želi da se to ikada ponovi.

Dačić je nabrojao mnoge probleme sa kojima su se, kako je rekao, Srbi susretali u prethodnih nekoliko decenija, ali su još uvek tu i nemaju nameru da nestanu.

"Danas ste čuli da Kurtijeva vlast u Prištini pokušava silom da zauzme srpske opštine, da time potpuno legalizuje i legitimizuje okupaciju Kosova i Metohije... Ali treba da znaju da su prokleti svi oni koji svoju kuću sagradiše na tuđim grobovima", rekao je on.
 

Svim "neprijateljima" Srbije u zemlji i inostranstvu, Dačić je poručio da Srbi "ne daju Kosovo i Metohiju i ne daju Srbiju".

"Ne damo našu decu, ne damo nasilje nad ženama, ne damo našu omladinu da nam truju, ne damo da nam narod ubijaju, ne damo naš narod i državu. Nećemo dati Srbiju i Srbe", kazao je on i dodao da "ne da predsednika Aleksandra Vučića, koga su svi izabrali".

Ocenio je da nikada nije bilo potrebnije "bratstvo među svim Srbima i jedinstvo naroda".

"Nikad nije bilo bitnije da glasno uzviknemo - Smrt fašizmu, smrt nasilju. Nikad nije bilo bitnije da jasno uzviknemo - Kosovo je Srbija", rekao je Dačić.

Milan Knežević

Posle Dačića obratio se i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević. On je izjavio da će povlačenje priznanja Kosova biti prva odluka koju će potpisati ako postane crnogorski premijer.

Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, rekao je na mitingu Srpske napredne stranke (SNS) da Crnom Gorom vladaju strani ambasadori, ali da ipak "postoje Srbi, časni Crnogorci, koji nikad neće priznati lažnu UČK tvorevinu".

"Ako naša koalicija formira vladu, ako mi pripadne čast da budem premijer, prva odluka koju ću da potpišem je povlačenje sramnog priznanja takozvane države Kosovo", kazao je Knežević na skupu ispred Doma Narodne skupštine Srbije.
 

Naveo je da "voli Srbiju na čijem je čelu Aleksandar Vučić, koji je najviše pomogao srpskom narodu u Crnoj Gori".

"Volim Srbiju zato što je svoja i samostalna, zato što se bori za srpski narod na Kosovu, zato što se nikad neće odreći Srpske pravoslavne crkve, zato što nikad neće krenuti u rat protiv bratske i savezničke Rusije", rekao je Knežević.

Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je došao u Beograd na miting "Srbija nade" da podrži snažnu i stabilnu Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić, oštro kritikujući organizatore antivladinih protesta "Srbija protiv nasilja".

"Republika Srpska je zagledana u Srbiju i voli je. Mnogi iz Republike Srpske su došli ovde, došli smo da pokažemo da smo jedan narod, da smo Srbi, da nema bosanskih i drugih Srba, nego samo Srba koji imaju dve svoje države, Srbiju i Republiku Srpsku, koji hoće da žive u miru i koji neće dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe", rekao je Dodik.
 

Na skupu koji je organizovala Srpska napredna stranka, Dodik je kazao da Srbi "davno kao narod naučili da slobode nema bez države" i dodao da "svuda gde Srbi nemaju svoju državu, nemaju ni slobodu".

"Zato je važno da danas budemo sa našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jednako kao i sa onima u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, širom sveta, svuda gde dopire signal koji se prenosi odavde", naveo je on.
 

O građanskim protestima "Srbija protiv nasilja" Dodik je rekao da "neće proći oni koji su okupili bulumentu uperenu protiv države Srbije i srpskog naroda, jednako kao i protiv Republike Srpske".

"Džabe Britancima i drugima što okupljaju ovde satrape i izdajnike koje upućuju protiv srpskog naroda, uvek bezočno koristeći događaje kao što je ovaj u osnovnoj školi ("Vladislav Ribnikar") i u Mladenovcu", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi iz Republike Srpske veruju Srbiji koju predvodi Vučić, a obraćanje je završio povicima "Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija".

Skup je počeo izvođenjem himne "Bože pravde". 

Okupljeni sa stranačkim i državnim zastavama u potpunosti su ispunili plato ispred Doma Narodne skupštine, okolne ulice, i Pionirski park.

Kada je počeo pljusak, deo okupljenih vratio se u Terazijski tunel, gde je zaustavljen saobraćaj.

Okupljeni su nosili stranačke i zastave Srbije, a mnogi od njih i majice sa natpisom "AV" i "Nema predaje" sa zastavom i grbom Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve