Vesti
27.04.2020. 22:28
RTS

"Na Institutu za onkologiju zaražen 91 pacijent i 67 zaposlenih"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Doktorka Danica Grujičić istakla je da je zaraženo 67 zaposlenih i 91 pacijent na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na koronavirus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati", rekla je za RTS Grujičić.

Kako dalje navodi, većina njih je u banjama jer su bili asimptomatski, a 15 njih koji su imali simptome.

Kada su u pitanju pacijenti, dodala je, od 171 testiranog na prisustvo koronavirusa, 91 je bio pozitivan, a od toga je 36 imalo simptomatologiju upale pluća dok su ostali bili bez simptoma.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku ne radi samo stacionar radioterapije.

"Rade i hirurgija i dnevna bolnica radioterapije i hemioterapije i hemioterapija i dijagnostika za one pacijente koji dođu kod nas. Jedino što smo morali da zatvorimo jeste stacionar radioterapije, gde pacijenti leže i po mesec i po ili dva meseca, gde je nemoguće kontakte među njima prekinuti i gde je bio najveći broj kovid pozitivnih pacijenata i zaposlenih", kaže ona i dodaje da se očekuje da će stacionar moći da se otvori postepeno od 4. maja.

Povezane vesti – U Srbiji od Covid-19 obolelo još 233 ljudi

"Prednost će imati oni pacijenti kod kojih smo morali da prekinemo terapiju i da doradimo to što je ostalo, dok ćemo druge pacijente koji su bili pri kraju svoje terapije dijagnostikovati na skenerima i magnetnim rezonancama. Takođe će oni imati prioritet u odnosu na ostale bolesnike", rekla je dr Grujičić.

Pored toga, na Institutu je uvedeno pravilo elektronskih konzilijuma na daljinu.

"Na konzilijumima, gde je generalno bila velika gužva, nekada i po 100 ljudi, više te gužve nema. Pacijenti donose svoju dokumentaciju. Lekar koji ih je ambulantno pregledao je dužan da napiše u kakvom je stanju i onda se donosi zajednička odluka da li se dalje lečenje nastavlja hirurškom intervencijom, hemioterapijom, predhirurškom intervencijom, radioterapijom, palijativnom terapijom i slično. Tako da su te gužve koje su bile od jutra do popodneva izbegnute i mislim da ćemo sa time nastaviti", objašnjava dr Grujičić.

Dodaje i da više nema putovanja lekara u centre u unutrašnjosti.

"Uspeli smo, preko elektronskih veza, da napravimo konzilijume na daljinu i to je sasvim lepo funkcionisalo. Moramo pokazati veće poverenje prema kolegama u unutrašnjosti i verovati njihovim izveštajima", kaže ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve