Vesti
13.12.2023. 22:46
Beta

Brisel

Na samitu EU - Zapadni Balkan usvojena Deklaracija

1
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana su na samitu u Briselu usvojili Deklaraciju, u kojoj se navodi da Unija potvrđuje nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u tom bloku i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja, na osnovu verodostojnih reformi partnera i principa zasluga.

U Deklaraciji, usvojenoj na samitu EU - Zapadni Balkan, piše da je zajednički nastup sa EU "jasan znak strateške orijentacije partnera, pogotovo sada, u svetlu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine i drugih bezbednosnih izazova".

Lideri EU pohvaljuju one partnere sa Zapadnog Balkana "koji već pokazuju stratešku opredeljenost potpunim usklađivanjem sa" zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije i podstiču "one partnere koji to još nisu učinili da se i oni usklade".

Od Beograda i Prištine se očekuje konstruktivan angažman u dobroj veri i u duhu kompromisa radi postizanja brzog napretka u normalizaciji odnosa, što je od ključnog značaja za bezbednost i stabilnost celog regiona i da se osigura da strane mogu da napreduju na svom evropskom putu, navodi se u Deklaraciji.

1
Izvor: Beta / AP / Omar Havana

"Apelujemo na strane da bez daljih odlaganja ili preduslova potpuno sprovedu Sporazum o putu ka normalizaciji i njegov Implementacioni aneks, kao i sve ranije sporazume. Takođe očekujemo da strane nastave da ulažu kontinuirane napore na smanjenju napetosti shodno zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih delovanja koja bi mogla da dovedu do daljih napetosti i nasilja, kao i od retorike koja ne pogoduje normalizaciji odnosa", piše u dokumentu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve