Vesti
11.04.2023. 15:15
Beta

Višestranački odbor

Nacrt novog izbornog zakona Kosova

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Višestranački odbor Skupštine Kosova završio je nacrt izbornog zakona, gde je, između ostalog, predloženo da se ukine dan izborne tišine, da se glasa za do 10 kandidata za poslanike ili odbornike, kao i da se formiraju Opštinski centri za prebrojavanje glasova.

Kako piše koha.net, predstavnici civilnog društva smatraju da su politički subjekti uglavnom orijentisani samo na promene koje su vrše u njihovom partijskom interesu, ne baveći se suštinskim aspektima izbornog sistema.

Od pet kandidata za poslanike za koje se trenutno može glasati, prema nacrtu zalona moći će da se glasa za do 10, ukoliko budu usvojene predložene izmene izbornog zakona. 

Uprkos povećanju broja kandidata koji se mogu zaokružiti, Kosovo ostaje jedinstveni izborni okrug.

Glasa se za otvorene liste, odnosno zaokružuje se do deset kandidata za poslanike ili odbornike.

Ako je na glasačkom listiću zaokruženo više od deset kandidata, računa se samo glas za politički subjekt.

Predložene su i izmene u vezi sa prebrojavanjem glasova, prema kojima se predlaže stvaranje opštinskih centara za prebrojavanje glasova, u koje će stizati glasačke kutije i izborni materijal, prebrojavati i vrednovati glasovi za kandidate i popunjavati obrasci za rezultate kandidata za svako biračko mesto.

"Mesta za brojanje glasova kandidata stavljaju se na raspolaganje Opštinskim izbornim komisijama (OIK) najkasnije 10 dana pre datuma izbora OIK, a najkasnije pet dana pre datuma izbora pozivaju se u posetu i upoznavanje sa mestom prebrojavanja", navodi se u nacrtu zakona.

Uz predložene izmene neće biti ni izborne tišine. Izborna kampanja će trajati 30 dana, a završava se otvaranjem biračkih mesta na dan izbora.

Što se tiče glasanja u inostranstvu, pitanja koje je u prošlosti izazivalo kontroverze, sada je definisana mogućnost glasanja u diplomatskim predstavništvima, pored glasanja putem pošte.

Za izbor neće moći da konkurišu kandidati koji su u poslednje tri godine pravosnažnom sudskom odlukom osuđivani za krivično delo, sa jednom ili više godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jakov Milatović o tome da li će Crna Gora povući priznanje Kosova
1

Aktuelno pitanje

05.04.2023. 08:49

Jakov Milatović o tome da li će Crna Gora povući priznanje Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je u utorak uveče da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve