Vesti
30.06.2019. 10:00
R.E./Foto:Tanjug

Najava jamba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne volim tekstove koji počinju pitanjem. Obično iza pitanja, kad dalje nastavite čitanje, nema odgovora na upit sa početka teksta. Iskustvo tako uči. Uglavnom i pretenciozno zvuče ta pitanja, grandiozno formulisana, ontološki komponovana, a zapravo isprazna. Baš kao deo javnosti u nas i deo političke opcije koja ga prati. U sopstvenoj samosvesti, grandiozan i vanvremenski, ali samo tako i samo tamo. U realnom životu u kome je dva i dva četiri i napolju je trideset i kusur stepeni, tamo će teško dva Đilasa, jedan Vuk, osam Boška dati rezultat 11 i to u procentima. Ma koliko ga želeli. U tom nerealnom svetu najava da bi Ana Brnabić mogla postati član SNS-a dočekana je kao prvorazredna senzacija. Negativna naravno.

U paralelnom univerzumu koji egzistira između Twitter-a, Facebook-a, Instagrama i ostalih socijalnih mreža, podrugljivo i uvredljivo je dočekana ova vest. Vređanjima i insinuacijama utemeljenim u pogledu seksualne orijentacije Ane B. nije bilo kraja. Tad je to naravno, s obzirom od koga dolazi, politički korektno i pre svega moderno. Inače se radi o najodvratnijem seksizmu i vređanju, ali pošto je na lajni umišljene elite, onda je to ok. Ok je i da profesor Univerziteta Bojan Pajtić, nekad predsednik DS-a, opljune po Ani B.

Povezane vesti - Provetravanje pred izbore

A ne bi trebao, baš on to ne bi trebao i baš zato što je bio predsednik jedne stranke koja se zove Demokratska i od koje je ostalo samo ime zaslugom njegovom i njegovog malo jače nijansiranog pandana Dragana Đilasa. Ne bi trebalo i zato što je profesor Univerziteta. I ne bi trebalo zbog još nekih stvari.

Čudno je da niko od njih nije ukapirao šta se zapravo dešava i kakve nam vetrove budućnost donosi. Nisam siguran da znaju, pa možda nije zgoreg podsetiti lidere opozicije trenutno razvejane od Mikonosa do Briona, ali ima jedna mala neprijatna stvar. Na proleće sledeće godine su izbori za parlament. Verovatno i još neki. I zamislite svetogrđa, neko se za te izbore sprema i nešto radi. Smišlja nešto a da to nije tvit sa plaže i eventualno koji retvit. Ti će izbori po mnogo čemu biti nesvakidašnji i imaće dubok uticaj na političke procese u narednim godinama. Ne samo zbog toga što će se u tom paketu pakovati i rešenje kosovskog problema već i zato što će baš oni biti neka vrsta vododelnice u kome će se definisati interes naše male političke zajednice.

Biće to izbori čiji će ishod odrediti pravac našeg razvoja i da li uopšte krećemo dalje i kuda ili se vraćamo u vreme višedecenijske anesteziranosti mitovima, predstavama, kolektivnoj psihozi i politici koja nameće spoljnu estetiku kao vrhunski kriterijum.

Sećate se, to je ono vreme kada je vest u medijima bila da je tamo neki strani političar izjavio kako nam predsednik liči na Džordža Klunija, a ovaj opet bio ubeđen da je to prvorazredna senzacija. Eto, i u nekoj bližoj budućnosti vest može biti da nam predsednik liči na čuvenog glumca Branislava Lečića, a ispod naslova slika Sergeja Trifunovića skupa s Amal Kluni u bič baru na Mikonosu.

Povezane vesti - Brnabić: O učlanjenju u SNS uskoro sa Vučićem, nadam se da će me prihvatiti

Poruka ulaska Ane B. je jasna, naročito kada se dovede u vezu sa proteklom sednicom Glavnog odbora SNS. Pored toga što se sprema za izbore koji će doći, Vučić pokazuje da je spreman da u svome timu napravi velike promene, da pokaže strancima da je spreman da ide napred, ali isto tako je podjednako spreman da ove izbore pretvori u izjašnjavanje o budućnosti Srbije i da posle toga neće biti dogovora ispod žita. Ambicije i plan opozicije daj da mu uzmemo nešto, 15 ili 20 odsto pa će morati s nama da se dogovara, neće uspeti. Neće biti ustupaka. Pobeda ili poraz. Biće to borba bez zarobljenika, situacija u kojoj će, ako uopšte tada bude referendum o Kosovu, biti i još jedan referendum o budućnosti Srbije. U toj budućnosti i te kako ima mesta za ljude poput Ane B.

To je poruka, ako niste shvatili. Ana radi i ima rezultat. Pristojna je i civilizovana. To je bitno. Sve ostalo je nevažno osim na Twitter-u.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve