Vesti
28.02.2024. 15:46
RTS

Saopštenje

Napadi na YouTube kanale RTS

Jutjub
Izvor: Shutterstock

Radio-televizija Srbije obaveštava javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi YouTube ugroženi osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore.

U saopštenju RTS-a piše da uprkos pokušajima ucene zvanični RTS kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji.

Ove agencije su Connect  i EMDC Network, koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije-SOKOJ. 

RTS saopštava da je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformiY ouTube i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija. 

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji Connect nisu isplaćene autorima koje zastupaju.

RTS će, piše u saopštenju, u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju Connect onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Pozivaju se svi autori i interpretatori, koji su zaključili ugovore sa agencijama Connect i EMDC Network, da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana. U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost, stoji u zvaničnom saopštenju RTS-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve