Vesti
26.06.2023. 15:40
Beta

Beograd

Napokon imamo nov Centralni informacioni sistem za katastar

inženjer, katastar, planovi, građevina
Izvor: Shutterstock

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je, "nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac", zvanično uveden novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda.

RGZ navodi da je nakon višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, zahvaljujući podršci Svetske Banke i Vlade Srbije, srpski katastar sada među prvih pet katastarskih sistema u svetu.

"Nakon više od 20 godina i dva neuspela pokušaja u tom periodu, zamenjen je stari softver sa novom, najmodernijom i najnovijom tehnološkom platformom koja značajno unapređuje pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će zbog toga procesi u vezi za upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima biće značajno ubrzani.

"Podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, smanjujući rizik od neovlašćenih manipulacija i nastanka bilo kakve greške što doprinosi maksimalnoj pravnoj sigurnosti građana. Greške kao što su pogrešno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i sve one greške koje su komplikovale život građanima - u novom sistemu praktično nisu moguće", navodi RGZ.

Kako je najavljeno, RGZ započinje implementaciju novog sistema u svim opštinama u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Periferija ili centar grada? Nekoliko saveta pre nego što odlučite
ključevi

Ako razmišljate o selidbi

19.05.2023. 08:05

Periferija ili centar grada? Nekoliko saveta pre nego što odlučite

Razmišljate o kupovini nove nekretnine? Želite da se preselite? Niste sigurni da li je za vas bolji centar grada ili periferija? Pročitajte ovaj tekst, možda vam pomogne u donošenju odluke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve