Vesti
07.07.2020. 13:18
Tanjug

"NE INTERESUJE ME POLITIKA" Kon: Na kraju sam radnog veka i nemam nikakve zadrške

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Naveo je da ćemo tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti eftekte obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prva i dodao da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da nismo blizu toga.

"Zamena za zaključavanje je nošenje maski masovno, što podrazumeva da virus nema gde i kako da se prenese. To je isti rezultat kao i zaključavanja, s tim što se život nastavlja i može da se radi i privređuje, jer ako nemate ekonomiju, gasi se sve", kaže Kon.

Naveo je da epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i da se nekoherentnost izjava sada ne može tolerisati ne zato što je to sad neki hir, nego iz razloga što se epidemiološka situacija i dalje pogoršava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Kon je rekao da je normalno da epidemilozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje i da neki žele da se izdvajaju.

"Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja", rekao je Kon.

Povezane vesti - UKUPNO 18 OPŠTINA I GRADOVA: Vanredna situacija u Brusu i Čajetini

Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali i napominje da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu.

"Ovo je posao epidemiloga, pre svega, a ostalih", rekao je Kon.

Kon je kazao da je podneo iniijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima, i šefu epidemiloške sekcije Srpskog lekarskog društva.

"Ja sam na kraju radnog veka i nemam nikakve zadrške, ovo je neophodno da bismo držali pod kontrolom sve. Mene ne interesuje politika. Svako treba da radi svoj posao kako najbolje zna i ume i da to usmeri protiv virusa. Ovo nije prestalo, samo moramo da krajnje budemo ozbiljni", rekao je Kon.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Upitan da li je u drugom piku prvog talasa epidemije reč o nekom drugom virusu, Kon je rekao da moramo hitno da reagujemo, da su u redu sve te price o tome da li je novi soj virusa, te da je lako postaviti pitanje, ali da nema odgovora.

Povezane vesti – U Mišoviću trenutno na lečenju od koronavirusa 22 dece i pet beba

"Činjenica je da obostrane pneumonije kod mlađih se mnogo više javljaju. Možemo da teoretišemo i to pojedini članovi Kriznog štaba vole da rade, ali nemamo vremena za to. Vrlo jasna je virulentnost u ovom trenutku to se vidi po obolevanjima sa teškom kliničkom slikom", kaže Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve