Vesti
15.09.2019. 20:52
R.E./Tanjug

"NE ODRIČEM SE": Učesnici Prajda bez incidenata prošetali Beogradom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nešto više od hiljadu učesnika Parade ponosa prošetalo je Beogradom u okviru manifestacije "Nedelja ponosa".

Parada je održana pod sloganom "Ne odričem se" i prošla je bez incidenta čak i momentu kada su se učesnici susreli sa protivnicima šetnje. Nakon uspešno završene šetnje usledila je žurka, na kojoj između ostalih nastupa i Sara Jo koja je i kuma ovogodišnjeg Prajda.

Sara Jo je neposredno pred početak Prajda kazala okupljenima da su u njenoj porodici uvek vladali vera u ljubav i stav. Ona je dodala da je tu da pomogne da se razbiju predrasude i kako više ne bi bilo dece koja trpe verbalno i fizičko nasilje, jer se u javnosti izjašnjavaju kao gej ili lezbijka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / bb

Podrška javnih ličnosti

Transparent na kojem piše "Ne odričem se", što je slogan ovogodišnjeg prajda, nosili su, između ostalog, glumica Mirjana Karanović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović i kuma prajda pop pevačica Sara Jo. Šetnji je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Mirjana Karanović je za Tanjug rekla da je na Prajd došla kako bi podržala svoje prijatelje u ostvarenju njihovog cilja da žive u zajednici bez straha.

Marko Mihailović iz organizacije Prajda podsetio je na početke ove manifestacije u Beogradu, kada su aktivisti pretučeni na ulicama srpske prestonice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / bb

"Moramo da se setimo tih ljudi koji su žrtvovali mnogo da bi mi danas, već šestu godinu za redom, slobodno šetali Beogradom", istakao je Mihailović.

Povezane vesti - ŽANDARMERIJA MORALA DA REAGUJE: Desničari pokušali da upadnu na Paradu ponosa

Goran Miletić iz organizacije Prajda kaže da je cilj održavanja još jednog prajda unapređenje položaja LGBT zajednice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / bb

"Naši zahtevi su svake godine isti - da se više radi na suzbijanju nasilja i diskriminacije", rekao je Miletić i pozvao tužilaštva, sudske organe i policiju da u tom smislu dobro obavljaju svoj posao.

Od Vlade i parlamenta, prema njegovim rečima, očekuju usvajanje zakona o registrovanom pratnerstvu i zakona o rodnom identitetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve