Vesti
25.06.2021. 15:45
Tanjug

Kon o vakcinaciji

"Ne znam da li treba da se klekne, ali molim mlade ljude da pomognu sebi"

Predrag Kon
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u Srbiji snižena aktivnost koronavirusa, što je, po kako je istakao, posledica vakcinacije.

Nakon što je u studiju TV Prva, gostujući u emisiji "150 minuta", skinuo masku jer je voditelj vakcinisan, Kon je ocenio da bi 70 odsto potpuno vakcinisanih stanovnika bilo dovoljno za kolektivni imunitet.

"Kad bismo sebe naterali da kolektivni imunitet podignemo na 70 odsto, onda bi mogli da kažemo doviđenja, bez obzira na to šta se dešava u svetu", rekao je Kon.

Navodi da, "ako dostignemo taj imunitet, nećemo više imati ovu bolest kao zabrinjavajuću", ali upozorava da je previše je rano za donošenje zaključaka.

"Svima koji nisu vakcinisani savetujem da ne idu na događaje", naglašava Kon i objasnio da korona virus može da izazove probleme sa sterilitetom, a ne vakcina.

Kaže da priča o tome da vakcina može da utiče na rađanje postoji od kad postoji i vakcina i podseća da se na Kosovu i Metohiji među Albancima svojevremeno proširila glasina da š vakcinom protiv dečije paralize želi smanjiti njihov broj, pa se onda desila epidemija te bolesti.

Na pitanje da li je trebalo da vakcinacija bude obavezna, Kon navodi da to nije potrebno i ukazuje na to da je smrtnost od korona virusa u Srbiji oko jedan odsto.

Predrag Kon
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Kaže da je Krizni štab radio najbolje što je umeo i znao, ali istakao je da bi dosta toga možda uradio drugačije.

Ističe da je vakcinacija sada najbitnija i moli mlade ljude da se vakcinišu i vrate u redovan život.

"Ne znam da li treba da se klekne, ali molim mlade ljude da pomognu sebi", poručio je Kon.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve