Vesti
11.03.2023. 12:28
R.E./Beta

Aleksandar Vučić

"Neću biti onaj koji će potpisati nezavisnost Kosova"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti "ni faktičkog ni de jure" priznanja nezavisnosti Kosova.

Vučić je na skupu u Vranju, kojim je počeo turneju po Srbiji u okviru formiranja Narodnog pokreta za državu, kazao da zna da je predsedničku zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju. 

"Ja neću biti onaj koji će potpisati nezavisnost Kosova. Sramota me je da idem po Srbiji i da se pravdam bilo kome. Nema predaje, nećemo priznati ni faktički ni de jure nezavisnost Kosova, ali želimo mir sa Albancima, želimo pristojne odnose", rekao je Vučić. 
 

Ocenio je da se posle izbijanja rata u Ukrajini, geopolitička situacija u Evropi i svetu promenila "drastičnije i dramatičnije" nego posle pada Berlinskog zida ali i dodao da ima "onih u Srbiji koji se prave da ne vide koliko je teška pozicija zemlje". 

"Kod njih postoji ta nepodnošljiva lakoća neodgovornosti kojim bi državu uništili za samo nekoliko dana. Naša prva obaveza je da čuvamo državu, da čuvamo nacionalne interse ali možda i ispred njih u nacionalnom i državnom smislu, je da čuvamo mir i stabilnost", rekao je predsednik Srbije. 

Dodao je da su Srbiji potrebni "ljudi koji će čvrsto čuvati nacionalne interese, voditi mudru politiku i sačuvati Srbiju od nemirnih voda i brutalno snažnih vetrova"

Vučić je najavio da će Pčinjski okrug, Jablanički i Toplički okrug u narednom periodu imati "najveću podršku države", uključujući posebne olakšice da dolazak investitora. 

Vučić je pozvao građane na skupu u Vranju da se priključe Narodnom pokretu za državu, navodeći da će ta politička opcija biti formirana krajem maja ili početkom juna.

Vučić je rekao da će biti deo tog pokreta, kako je naveo, "tima za koji veruje da mora da bude iznad stranke", ali je dodao da formiranje pokreta ne znači gašenje SNS.

"Kada se pokret formira, krajem maja, početkom juna - moja molba za vas je da razmislite o tome da se priključite tom velikom pokretu, narodnom pokretu za našu jednu jedinu državu Srbiju koju imamo, koju moramo da sačuvamo za našu decu", kazao je Vučić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Ništa mi nije prijalo što sam tamo čuo"
Aleksadnar Vučić

O sastanku u Briselu

28.02.2023. 22:18

Vučić: "Ništa mi nije prijalo što sam tamo čuo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da na sastanku u Briselu nije ništa dogovoreno i da će biti još mnogo razgovora, a da bi potpunim odbacivanjem predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Srbija postala "parija".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve